Предложеният проект на Закона за хора с увреждания не среща подкрепа


Сподели:
10 Август 2018, Петък
Проектът на работната група, която изготвя законопроекта за хората с увреждания, не удовлетворява протестиращите майки на деца с увреждания и омбудсмана Мая Манолова.

"Не можем да застанем зад законопроект, който е дискриминационен и ощетява много хора. Той няма да заработи от януари, защото в допълнителните разпоредби ясно се казва, че ще има шест месеца от обнародването, ще има и още шест месец за методиката. Това означава, че много хора ще останат и без лична помощ и без финансова подкрепа", обясни пред журналисти на влизане в Министерството на труда и социалната политика една от протестиращите майки.

Тя допълни, че протестиращите майки на деца с увреждания влизат изключително разочаровани както от действията на социалния министър, така и от всички национално представителни организации, които подкрепят този закон. Майките не разбират какво точно национално представителните организации подкрепят, защото, освен финансовата подкрепа от 20 лева, която щели да вземат хората с увреждания, в него не се предлагали никакви конкретни реформи.

Протестиращите майки поискаха незабавно оставката на председателя на Агенцията за хората с увреждания Минчо Коралски и на зам.-председателя на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания Адриана Стоименова.

Омбудсманът Мая Манолова също коментира, че не вижда никаква реформа в предложения законопроект. Според нея индивидуалния подход и индивидуалната оценка имали само пожелателен характер, докато препоръките нямат задължителен характер.


По думите й личната помощ е само маркирана с едно изречение и не се дават гаранции, че тя ще бъде предоставена. Освен това, в предлагания законопроект, не се променят политиките по отношение на помощните средства и медицинските изделия, добави Манолова. Според омбудсмана, освен допълнителната финансова подкрепа, която е в малко по-голям размер, в този законопроект нямало нищо друго.

"Те имат нужда от тази финансова подкрепа, но те имат нужда и от подкрепа да живеят нормално", изтъкна Манолова. Тя бе категорична, че хората с увреждания не искат милостиня и допълни, че няма да подкрепи законопроекта в този му вид.

Протестиращите майки и омбудсманът Мая Манолова възразиха също и срещу това, че последният вариант на законопроекта им е бил предоставен едва късно снощи.

Източник: dariknews.bg

В категории: Новините

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код