Заев: Братя от България, градим искрено приятелство, да не се връщаме назад


Сподели:
10 Август 2018, Петък


Македония и България искрено градят изгубено за десетилетия приятелство, а Скопие благодари на София за помощта по пътя към ЕС.

Това послание отправи македонският премиер Зоран Заев ден след като българският му колега Бойко Борисов отправи критики заради коментари за "македонския" характер на Илинденско-Преображенското въстание.

Борисов реагира с думите, че България ще си спомни тази позиция (изразена от Заев в телевизионно интервю), когато дойде време Македония да влезе в ЕС. Задочната размяна на реплики е броени дни след като Заев и Борисов за пръв път в историята на двете страни отбелязаха заедно Илинден пред паметника на Гоце Делчев в Благоевград.

"Гледам, че в приятелска България започна публичен дебат и се повдигна въпросът дали ние, двете страни и двата народа, градим ИСКРЕНО приятелство и сътрудничество," написа Заев на официалната си страница във "Фейсбук".

"Искам да кажа на всички граждани, дори на критиците в Македония и в България, да нямат дилема, че приятелството и сътрудничеството са искрени. Повече от една година честваме моменти от историята, общи между двата народа, няколко пъти заедно отбелязваме исторически събития," продължи македонският лидер.

"Понякога не сме много внимателни"

Припомняйки за визитата си в Благоевград и за предхождащата я на Борисов, първи български премиер, поклонил се на грода на Гоце Делчев в Македония при отбелязване на празника, той изреди и другите случаи - в Рим и Скопие, когато двамата са били рамо до рамо.

"Скъпи приятели и братя от България, вярвайте, искрено градим приятелство, което няколко десетилетия назад беше изгубено. Това беше загуба за двете страни. Повторно намерихме своя приятел и брат. Да не позволяваме да се връщаме назад. Това е наше задължение пред децата ни," предупреди Заев.

"Понякога не сме много внимателни ние, политиците, понякога правим и грешки, но ви уверявам, че това е само невнимание, защото искрено желаем сътрудничество и приятелство, както и подписахме в договора за добросъседство и приятелство."


Освен това той изтъкна помощта на България по македонския път към евроинтеграцията: "Нима можем да забравим как премиерът Борисов и министърът (на външните работи) Екатерина Захариева се бориха за Македония в Министерския съвет на ЕС и Съвета на Европа (вероятно се имат предвид Европейският съвет и Съвета на Eвропейския съюз; последният бе председателстван от България до края на юни - бел.ред.), за да получи Македония дата за начало на преговори с ЕС? Бориха се, както се борят за своята страна."

"Нима можем да се правим на слепи и глухи, когато виждаме и чуваме какво направи България и успя да помогне на Македония да получи покана за членство в НАТО?... Никога няма да забравим това приятелство" и двете страни ще продължат да отбелязват миналото си, докато градят съвместното си бъдеще и ще са като едно семейство "заедно със съюзниците от Европейския съюз и НАТО", заключи Заев.

Източник: dnevnik.bg

В категории: Анализи, Новините

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код