Търговският регистър остава блокиран


Сподели:
14 Август 2018, Вторник
Адвокат Трифон Трифонов, представител на Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ) съветва по времето, когато регистърът е блокиран, да не се правят сделки между юридически лица.

За годините, в които действа регистъра, е имало проблеми не е имало прекъсване за толкова дълго време, коментира той пред bTV.

Трифонов се надява слуховете за хакерска атака да не са верни. Това е поредният лош сигнал към инвеститорите за икономическата среда у нас, смята юристът.


"Временно е преустановен достъпът до Търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел, докато бъдат отстранени техническите причини, за които Агенцията по вписванията информира на 10 август.
Министърът на правосъдието е уведомен и незабавно е сезирал прокуратурата, ДАНС и МВР. Приложен е авариен План за действие за възстановяване на пълната функционалност на регистъра", пише на страницата на Търговския регистър.

В същото съобщение се казва, че за отстраняването на проблема незабавно са ангажирани и работят денонощно екипи на всички поддържащи фирми, IT експерти от Агенция по вписванията, както и от други държавни ведомства.

Очакванията бяха, че от тази сутрин поетапно ще бъде отворен регистърът, който съхранява данни за фирми, дружества и сделки. Вписването на промени в търговски дружества и юридически лица все още е невъзможно, което засяга хиляди фирми у нас.

Работата му се възобновява поетапно, но справки за актуално състояние на фирмите ще могат да бъдат извършвани от сряда, обявиха от Агенцията по вписванията. Причината е техническа, но от Агенцията по вписванията не уточняват каква точно.

От Агенцията по вписванията гарантират, че за времето на нарушаване на достъпа до регистрите възможност за злоупотреба с данните не съществува.

Припомняме, че Търговският регистър се срина във вторник, 10 август. Агенцията по вписванията обявиха, че причините са технически, а регистърът трябваше да бъде пуснат още на същия ден. Това обаче не се случи.

Адвокат Трифовов е скептичен, че някой може да осъди държавата за пропуснати ползи.

Източник: news.bg

В категории: Новините

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код