„Кока-кола“ купува веригата за кафенета „Коста“ за $5,1 млрд.


Сподели:
31 Август 2018, Петък
Американският гигант „Кока-кола“ обяви днес, че е постигнато споразумение за купуване на международната верига кафенета „Коста“, предаде АФП.

Сделката за 3,9 милиарда британски паунда ($5,1 млрд., 4,3 млрд. евро) идва в момент, когато търсенето на традиционни газирани напитки се свива в САЩ и на други пазари. Тя е договорена със собственика на веригата „Коста“ - британската компания за хотелиерство и ресторантьорство „Уайтбред“.

„Топлите напитки са едни от малкото останали области в сектора (на безалкохолните напитки), в които „Кока-кола“ не притежава световна марка. „Коста“ ни дава достъп до този пазар“, посочва Джеймс Куинси , изпълнителен директор на американската компания в съвместно изявление за сделката.

„Продажбата на „Коста“ на „Кока-кола“ е нов успех в 276-годишната история на „Уайтбред“, изрази задоволството си генералният директор на компанията Алисън Бритън. Тя напомни, че „Уайтбред“ е придобила „Коста“ през 1995 г. за 19 милиона британски лири.

Тогава веригата притежавала само 39 кафенета, а сега има 2400 във Великобритания и 1400 в чужбина. Марката управлява освен това 8000 кафе машини „Коста експрес“ (Costa Express), които са достъпни в супермаркетите и бензиностанциите в осем страни.


В категории: Новините, Бизнесът

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код