Търговската война вече засяга китайските производители


Сподели:
04 Септември 2018, Вторник
Поръчките за износ към китайски заводи намаляват за пети пореден месец

Производственият растеж на китайските фабрики се свива през август, достигайки най-ниските си стойности от над година, пише CNN. Това сочат данните от изследване, проведено сред стотици китайски компании. Резултатите от проучването бяха обявени в понеделник.

Последното проучване за индекса на поръчките на мениджърите, проведено от медийната група Caixin и изследователската компания Markit, показва понижение на стойността му от 50.8 пункта през юли до 50.6 пункта през август. Стойности от над 50 пункта са индикации за растеж, но август е месецът с най-бавен темп на ускорение за индекса от 14 месеца насам.

Традиционно китайската икономика е една от най-бързо растящите икономики в световен мащаб. По-рано тази година темповете ѝ на ръст значително се забавиха и изглежда този процес продължава да се задълбочава.

Поръчките за износ към китайски заводи намаляват за пети пореден месец според данните на изследването. Спадът на поръчките съвпада с ескалациите в търговския спор между Китай и САЩ, изострил се в края на март.

Търговската война се отразява и на общото инвеститорско доверие към страната според данните на изследването за август.

Към момента САЩ и Китай взаимно са си наложили мита върху вносни стоки на стойност над 50 млрд. долара, а заплахите помежду им за въвеждане на още не спират.

Още тази седмица администрацията на американския президент Доналд Тръмп може да наложи нови 25% мита върху китайски внос на стойност 200 млрд. долара, а Китай се зарече да отговори с мита в размер на 60 млрд. долара върху американски износ.

Китайското правителство има още много икономически предизвикателства, с които трябва да се справи. Производственият сектор в страната също страда от забавяне на инвестициите в инфраструктура и свиване на кредитния ръст, смятат анализатори.

Пекин се опитва да спре рисковото кредитиране след множество предупреждения за необичайно високите нива на задлъжнялост на китайските компании.

Китайският капиталов пазар и валутата на страната също претърпяха загуби вследствие на инвеститорските опасения за икономическата стабилност.

Китайските власти търсят начини да стимулират ръста на икономиката, включително чрез намаляване на данъците, увеличаване на разходите в инфраструктурата и по-отхлабена парична политика. Това би могло да смекчи забавянето на ръста на икономиката, твърдят анализатори, но непосредствен обрат в икономиката изглежда малко вероятно.

Според Джулиан Евънс-Причард, старши икономист в изследователската фирма Capital Economics, и следващата година растежът на китайската икономика вероятно ще остане в низходяща траектория.
Предстои да видим дали американската администрация ще изпълни заканите си за налагане на нови мита и какъв ще бъде отговорът на Пекин.

Източник: economic.bg

В категории: Бизнесът

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код