Евродиректива изисква 5 дни за онлайн регистрация на фирми


Сподели:
10 Септември 2018, Понеделник


Нови европравила предвиждат 5-дневен срок за онлайн регистрация на фирми, като ООД и ЕООД са засега дружествата, които попадат в обхвата им. Това съобщи евродепутатът Емил Радев (ГЕРБ/ЕНП) по телевизия "Блумбърг".

    "В момента само в 17 държави членки на ЕС имат възможност за онлайн регистрация на дружества. С директивата за използването на цифровите инструменти в дружественото право на практика ще се въведе възможност в целия ЕС за отдалечена цифрова регистрация на дружества", каза Радев.

Засега акционерните дружества не влизат в обхвата на европейската директива поради по-сложните процеси при тях, а само дружествата с ограничена отговорност (ООД) и едноличните дружества с ограничена отговорност (ЕООД).

    "Ще могат да се регистрират онлайн клонове на дружества в други държави членки. На малките и средните предприятия ще бъдат спестени разходи на стойност над 80 млн. евро. годишно, ако се въведе онлайн регистрацията в целия ЕС, ще се плащат дистанционно и регистрационните такси, които ще са колкото да покрият административните разходи. Ще е възможно да се изкарват типови образци на дружествени договори, устави, без да се налага използването на голяма квалифицирана правна помощ, да може всеки да регистрира дружество онлайн в друга държава членка", обясни Емил Радев.

По думите му тези нововъведения ще са от полза за малките и средните фирми, които се занимават с онлайн търговия.

    "Когато купувачът има пред себе си форма, работеща онлайн, с регистрация в неговата държава, ще се отнася с по-голямо доверие към нея. Срокът за регистрация, който се предвижда, е в рамките на пет работни дни", уточни той.

Радев не коментира темата за Търговския регистър в България и скорошния проблем с него, когато блокира за близо три седмици заради срив в системата. Така се блокира работата на собственици и управляващи на фирми, адвокати, нотариуси, банкови служители и много други, които всекидневно използват една от най-важните база данни у нас.

Източник: clubz.bg

В категории: Анализи, Европа, Бизнесът

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код