Европарламентът призова за международна забрана на "роботите убийци"


Сподели:
13 Септември 2018, Четвъртък


Европейският парламент прие вчера резолюция, с която призовава за международна забрана на разработването, производството и използването на "роботи убийци", предаде "Ройтерс".

Става дума за оръжия, които убиват, без човек да взима решението за произвеждане на изстрела. "Роботите убийци" са машини, програмирани да избират и да атакуват мишени с помощта на изкуствен интелект и без човешки контрол. Критиците им се опасяват, че те могат да станат неконтролируеми при кибератака или при грешка в програмирането.

"Съзнавам, че това може да изглежда като дебат за някакво далечно бъдеще или научна фантастика, но не е", заяви върховният представител на ЕС за външната политика и политиката за сигурност Федерика Могерини при обсъждането на проблема в Европейския парламент.

Приетата от европарламента резолюция цели да се попречи на създаването и използването на "роботи убийци".

Държави като САЩ, Китай, Израел, Южна Корея, Русия и Великобритания са все по-близо до създаването на автономни оръжейни системи. Руската агенция ТАСС съобщи миналата година, че концернът "Калашников" е разработил автоматизирано оръжие, способно да "идентифицира мишени и да взима решения".

Повечето от членовете на Европейския парламент подкрепиха във вторник по време на дискусията приетата резолюция, но някои изразиха тревога, че приемането на подобно законодателство може да ограничи научния прогрес при изучаването на изкуствения интелект, предназначен за всекидневни нужди.

Други изтъкнаха, че ЕС може да си навреди в областта на сигурността, ако забрани използването на роботизирани оръжия, а останалите страни не го направят. Приетата резолюция призовава Европейския съюз да изгради обща позиция преди международните преговори по темата в ООН, планирани за ноември, отбелязва "Ройтерс".

Източник: dnevnik.bg

В категории: Европа, Новините

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код