Нинова: БСП ще внесе жалба в Конституционния съд срещу последните промени в АПК!


Сподели:
13 Септември 2018, Четвъртък


БСП ще внесе жалба в Конституционния съд срещу последните промени в Административно-процесуалния кодекс, предупреди лидерът на партията Корнелия Нинова още в хода на разискванията по ветото на президента Радев, свързано с промените в АПК.

С гласуването си народните представители преодоляха деветото вето на Радев.

Само депутатите от левицата подкрепиха държавния глава.


Какво ще се случи, ако АПК бъде приет - решенията за правата на гражданите ще се вземат „на тъмно“, каза в хода на дискусиите Нинова, цитирана от „Фокус“. Държавният глава върна промените в Административно-процесуалния кодекс (АПК), част от които предвиждат повишаване на съдебните такси.

„Обществото няма да има достатъчно информация, както и журналистите. Това е нарушаване на принципа за достъп до информация“, обяви лидерът на социалистите.

„С тези предложения се обръща досегашният принцип на правовата държава, на конституционния ред. Заседанията, в които гражданите защитават правата си, сега ще бъдат закрити, по изключение открити. А не обратното, както беше досега“, обясни Корнелия Нинова. „Увеличава се размерът на таксите, когато гражданите искат да защитят свое право“, изтъкна тя.

„Не става въпрос за партийни интереси, а за принципи на конституционния ред“, коментира лидерът на БСП. „Много от гражданите няма да могат да защитят и да търсят правата си. Увеличението на таксите вероятно няма да е посилно за тези, които искат да обжалват отказ за социални помощи“, каза още Нинова.

Ако днес приемете отново АПК, в името на Конституцията, правовата държава и защитата на правата на гражданите, от БСП сме подготвили и подписали жалба до Конституционния съд. В деня, в който АПК бъде обнародван, я внасяме, заяви лидерът на БСП.

„Нарушен е основно принципът за разделениe на властите. Това е сериозен удар по правовата държава и сериозно посегателство върху държавността и основите ѝ заложени в Конституцията“, заяви лидерът на БСП.

„Вие залагате защитата на властимащите от правата на гражданите. С тези норми, независимо кой управлява, изправяте държава срещу народ“, обяви Корнелия Нинова.


Ние се борим за по-лесен достъп до правосъдие за обикновения гражданин. Това заяви секретарят на ПГ на „БСП за България” Филип Попов от парламентарната трибуна, съобщиха от пресцентъра на НС на БСП. Той припомни, че става въпрос за 19 закона, които касаят социалното осигуряване, обикновените граждани, юридическите лица. „Не може да се поставя равенство между административно съдопроизводство и гражданското и въвеждането на пропорционални такси за тях”, заяви той.

„Целите на административното производство са различни от тези на гражданското”, допълни Попов. „Би следвало от трибуната на НС да защитим основните принципи в една правова и демократична държава по отношение на достъп до правосъдие, по отношение на върховенство на закона”, заяви Филип Попов.

Той припомни, че тези принципи са „очевидно и ясно нарушени” с текстовете, върху които президентът налага вето. „Всички текстове са предложени от управляващото мнозинство, което се опитва да узурпира цялата власт”, заключи Филип Попов.

ПГ на ДПС ще подкрепи повторното обсъждане на АПК.

Ще подкрепим повторното обсъждане на АПК, аргументите за президентското вето не са нещо ново. Това каза депутатът от ДПС Хамид Хамид в дебатите по президентското вето върху АПК, съобщи „Фокус“.


„Новото беше, че 95% от гостите в правна комисия идваха за първи път на обсъждането на законопроекта, къде бяха две години“, коментира той. „Законопроектът е внесен на 1 юли 2017 година, за разлика от други законопроекти, по него се работи постоянно“, обясни Хамид Хамид.

„Близо половината от приетите текстове в доклада на правна комисия на второ четене са предложени от опозицията, било то от БСП или ДПС“, заяви депутатът. „Не може да се каже, че няма чуваемост и се приемат само текстове на вносителите“, обяви Хамид Хамид.

„Аргументите, че гражданите нямат пари и не могат да водят дело са неоснователни“, посочи той и уточни, че в закона има текстове, които освобождават гражданите от такси при определени условия.

Ветото на президента върху АПК трябва да бъде приветствано и подкрепено, спорните текстове - да бъдат обсъдени внимателно, каза зам.-председателят на ПГ на БСП Крум Зарков.„Не са пресилени предупрежденията, че посегателството върху АПК може да се разглежда като посегателство върху демократичното функциониране на държавата“, обяви той.


„Таксите за административния процес могат да бъдат променени, това не е проблем. Проблемът е как се прави това и с колко се повишават таксите“, обясни Крум Зарков. „Въвеждането на понятието за материален интерес в административния процес е неадекватно и би имало обратните на търсените от вносителите последствия, ако приемем, че те са добросъвестни“, заяви депутатът от БСП.


„Решението е да приемем ветото и да прегледаме всеки спорен текст още веднъж. За някои от нещата може да се намери златната среда, други са концептуално сбъркани“, каза още Крум Зарков.

Източник: epicenter.bg

В категории: Анализи, България

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код