Борисов: Когато президентът се убеди, че Маринов не иска да е главен секретар, тогава ще го избираме


Сподели:
18 Септември 2018, Вторник
Финансовата стабилност е нещо, което се оценява след време. Преди два месеца ние намалихме външния дълг на България. В първата двойка на Европа сме. Поколенията след нас имат 25% външен дълг. БВП расте и то трайно“

"Във вътрешен план - от всяко нещо се опитва да се създаде скандал. За съгласуването на оставката на главния секретар - когато един човек направи волеизвялнеие, че не иска да е на даден пост, съгласуването е формално. Ние можехме преди време да спрем този, който беше във ВВС, а поиска да стане президент. Не го направихме!

Когато посланик Рубен не искаше да е посланик, какво трябваше да направим, да го питаме за причините?

Ако аз съм предложил нов главен секретар, без съгласуване - тогава съм в тотална грешка, но аз не съм предложил. Никой не е бил подценен. Не мога да спра Младен Маринов да не е главен секретар - подал си е писмена молба да бъде освободен, аз съм я разписал. Ако президентът може - нека го спре! Но не да не му подписва указа, а да го убеди. Това ми е била логиката. Ние искахме да спрем министерската криза. Ако съм сбъркал - грешен съм!  Така че, когато президентът се убеди, че Младен Маринов не иска да бъде главен секретар - тогава ще го избираме за министър".Това заяви премиерът Бойко Борисов в края на словото си по време на бизнес-закуската на Американската търговска камара."Има си началници на кабинетите. Ако някой е сбъркал, кажете, извинете се. Няма нищо лошо. Сега съм казал на парламентарните ни групи, - докато не се разпише указа за Младенов, да не се вкарва в НС. Да не предизвикваме нови бури. И сега аз ли водя войната? Винаги съм уважавал Президентството и хората в него“, допълни още премиерът по вътрешно-политическата тема, която разтресе държавата.Борисов обясни и решението на Министерския съвет тазгодишната делегация в ООН да бъде оглавявана от него, а не от президентът, както е било досега. Премиерът искал да изнесе реч, с която да разкаже за големия успех на българското европредседателство. "Аз не съм вярвал, че ще се справим толкова добре. Без нито един инцидент и нито една издънка. Прекрасни срещи имахме и във формата 16+1", коментира Борисов и наблегна на постижението, че Сърбия и Косово са си стиснали ръцете именно по време на нашето председателство.Темата на срещата бе „Трансатлантическите отношения между България и САЩ в контекста на глобалните икономически промени“.„Финансовата стабилност е нещо, което се оценява след време. Преди два месеца ние намалихме външния дълг на България. В първата двойка на Европа сме. Поколенията след нас имат 25% външен дълг. БВП расте и то трайно“, подчерта Борисов .„Аз се радвам, когато се откриват заводи, производства. Това е полезно за България. В сферата на земеделието и на ИТ сектора нещата се развиват изключително добре“, обясни премиерът. Той напомни е, че безработицата в момента е на най-ниските си нива. „В момента тя е под 5%. И сега дори трудно намираме работници“, добави Борисов.„22 години България е във валутен борд. Ние сме се научили да живеем в него, 2 лева=1 евро. 10% е плоският данък. В България има най – добрите условия за правене на бизнес“, напомни премиерът.

Борисов не пропусна и да коментира темата Западни Балкани. „Тя беше сложена от България на масата“, напомни той и добави: „Това е най – сложната тема. В Западните Балкани имаме 4 – 5 стратегически играча“."Спомням си по време на един от предишните ми мандати безработицата беше 12% и това беше най-коментираната тема. Сега тя е под 5%. Винаги има изкушения от популисти да изхарчат веднага парите - ние избрахме друг модел. В първата тройка сме в Европа по външен дълг. САЩ, знаете, колко имат. БВП расте, трайни са тенденциите, защото голяма част от инвестициите са в производство" допълни Борисов.

Докато строиме магистралите, те отесняват. "Тракия се задъхва". 1000 тира минават през "Капитан Андреево" – той е най-големият пропусквателен пункт в Европа, подобен има между Щатите и Мексико, заяви още министър-председателят.

Той отново напомни увеличението от 10% на заплатите в бюджетния сектор, което е възможно благодарение на борбата с контрабандата. "Корупцията беше 34%, сега е 5%. Ударихме такова голямо количество контрабанда. Компромиси не се правят – също при алкохола, месата, горивата. На олигарсите не им харесва, разбунтуваха се", коментира Борисов.

Премиерът засегна и външнополитически теми: "Убеден съм, че Тръмп и Юнкер проведоха две срещи и съзнават, че ние - ЕС не сме какви е да е партньори, ние сме задължени да бъдем партньори още от плана "Маршал" и, каквито и недоразумения да има, те се изчистват. Не трябва да има дори миг съмнение и напрежение между нас. Имаме и морално задължение да отчитаме това, което САЩ са направили за Европа по време на Световна война."

Борисов призова САЩ да имат по-активна роля на Балканите.

Източник: epicenter.bg

В категории: България

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код