Работодателите против нови здравни вноски


Сподели:
18 Септември 2018, Вторник


"Въвеждането на своеобразен втори стълб не решава проблема с първия, с кражбите и разхищенията в първия стълб." Това заяви Васил Велев, председател на УК на АИКБ, във връзка с обсъждането в момента на допълнителни здравни вноски.

Той коментира, че с увеличението на здравноосигурителната вноска от 6% на 8%, разликата е трябвало да послужи за втори стълб, но приходите са били изхарчени за други цели и оттогава тези 8% влизат като приход само в първия стълб - НЗОК.

Общата позиция на работодателите в България е, че не бива да се наливат никъде пари, преди съответната сфера да е реформирана и оптимизирана", допълни Кънчо Стойчев- председател на Съюз "Произведено в България".

Като пример той даде неефективността на сектор Сигурност, за който бяха отделяни все повече пари, без да има конкретни реформи и подобрение в него. Според него същото в момента се предлага и за здравеопазването - искат се от нас още пари.

Стойчев припомни, че преди по-малко от пет години бюджетът за здраве беше 1,5 млрд лв, а сега е 3,5 млрд. лв. и клони към 4 млрд и "става все по-лошо".

"Кое ни кара да мислим, че като стане 5 млрд, ще стане по-добре? Очевидно ще се краде повече", коментира Стойчев.

В широк кръг на националната кръгла маса на 26 септември ще бъдат обсъдени предложенията за допълнителна медицинска застраховка и лимитите за доплащане.

Източник: news.bg

В категории: Новините, Новините

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код