Съдят 86 миньори, стачкували срещу Ковачки за забавени заплати


Сподели:
19 Септември 2018, Сряда


Заради забавени заплати на 11 и 12 май м.г., миньорите отказаха да работят, като излязоха на протест пред административната сграда на мините. Бяха недоволни и заради неполучени ваучери за храна.

Заплатите им бяха изплатени, но като сплашваща и назидателна мярка работодателят им - според коментари от централата на бизнесмена Христо Ковачки, концесионер на мините, внесе иск в съда, че протестът им не е бил законен.

Първото заседание по процеса в края на 2017 година продължи точно една минута. Дошлите от Бобов дол миньори тогава не криеха яда си, че ги разиграват и че всичко е една игра на нерви.

След процедурни отлагания и перипетии делото отново е насрочено и днес се очаква да бъде даден ход по същество. Ако се окаже, че стачниците са протестирали в нарушение на закона, то ще трябва да плащат обезщетения и пропуснати ползи на мината, свързана с Христо Ковачки. Развръзката по случая предстои.

Оказва се, че самите подсъдими миньори стачници са трудно откриваеми. Някои от тях били уволнени, други сами напуснали, трети са още при същия работодател, но избягват изявления пред медиите, за да не пострадат още повече. Адвокатът на 86-те съдени миньори Ивона Павлова:

“С образуване на делото беше прекратено съдебното производство поради недопустимост. Съответно те са обжалвали пред Върховен касационен съд и жалбата е уважена и е върнато делото за разглеждане. Искът е за обявяване на стачните действия на работниците в мини „Бобов дол“ за незаконни“.

До момента не се знае дали съдените въгледобивници ще дойдат до един в съдебната зала, дали ще изпратят упълномощени от тях представители, дали изобщо ще се явят. Адвокат Павлова:

„Считаме, че всички са редовно призовани и би следвало да се даде ход на делото“.

Случаят "миньори стачници" нашумя не само сред хората от заводите, които продължават работа в мини "Бобов дол", не само сред юристите, но и сред синдикалистите. Координаторът на КНСБ за кюстендилския регион Яни Георгиев:

„Протестът е спонтанен, но от гледна точка на работодателя си е стачка. Редно би било да се консултират с юристи. Не е справедливо това отношение на работодателя към тях, въпросът е, че хората съвсем справедливо са излезли да протестират, но съгласно закона са в нарушение и работодателят основателно им търси съдебна отговорност. При всички положения ще ги осъди за нанесени щети.“

Как ще завърши всичко? Никой не се ангажира с прогнози на този етап. Все пак адвокатът на миньорите Ивона Павлова коментира:

„Не зная какви последици може да има. Той още тогава е предприел действия към тях, решил е, че е нарушаване на трудовата дисциплина и голяма част от работниците са уволнени, а други са напуснали“.

Източник: bnr.bg

В категории: Новините,

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код