Конституционният съд на Македония реши: Референдум ще има


Сподели:
19 Септември 2018, Сряда
В писмо до македонския народ бившият президент на САЩ Джордж Буш-младши нарече договора с Гърция „смел и честен компромис“, който ще проправи пътя на страната към членство в ЕС и НАТО

Със седем гласа „за“ и два „против“ Конституционният съд на Македония отхвърли инициативата за оценка на законосъобразността на решението на парламента в Скопие за насрочването на референдума за името, предава информационната агенция „Макфакс“, цитирана от Агенция "Фокус".

Мнозинството съдии от КС отхвърлят съмнението, че решението за референдума е взето в разрез с Основния закон на страната.

Гражданите на Македония ще гласуват за новото име на страната на 30 септември.

Междувременно бившият държавен глава на САЩ Джордж Буш-младши се обърна към македонския народ в писмо, което бе представено от Атлантическия съвет във Вашингтон, предава скопското електронно издание "НОВА ТВ".

„Американският народ се възхищава на вашето мирно изграждане от пепелта на Югославия. Уважаваме смелостта Ви да се придържате към демократичните ценности и свободните институции. И ние подкрепяме Вашия стремеж да постигнете напредък и сигурност в Европа, която е единна, свободна и живее в мир“, пише Буш на македонците.

Той подчертава, че като президент на САЩ е имал честта да подкрепи президента Борис Трайковски през 2001 г., когато той е „издърпал“ Македония от ръба на гражданската война в посока изграждане на мултиетническо разбиране за общество и зачитане на върховенство на закона.

„И бях горд, когато САЩ признаха Република Македония под конституционното й име през 2004 г.", подчертава Буш.

По отношение на договора за името бившият американски президент го определя като „смел и честен компромис“, който ще проправи пътя на Македония към членство в Европейския съюз и НАТО, и ще гарантира светло бъдеще.

„Призовавам всички граждани на Македония да участват във вземането на това историческо решение и да гласуват на националния референдум в края на този месец. След десетилетие на препятствия, сега имате силата да напишете една нова и по-надежна история за Вас, за децата Ви, за съседите и за страната Ви", пише Буш в писмото, подчертавайки, че очаква с нетърпение деня, когато САЩ ще приветства с гордост Северна Македония като най-новия съюзник и 30-ти член на НАТО.

Буш добавя, че президентът Трайковски е бил „почтен, решителен и най-вече, човек с вяра. Той имаше вяра в Господ, вяра в своята страна и в народа, и вяра в способността на своите лидери да взимат мъдри решения".

Източник: epicenter.bg

В категории: Новините

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код