Борисов: Решението на правителството да подкрепим Орбан няма правна, но има морална стойност!


Сподели:
20 Септември 2018, Четвъртък
"Няма как Орбан да ме целува за твърдата подкрепа, а в България да се разиграва драма. Хайде президентът Радев да си направи партия, или да оглави БСП, да излезе на избори, да си подреди министри и да управлява", заяви тойРешението на оперативното заседание на правителството, гласувано от всички министри е - ако някога се задейства процедура срещу Унгария, България да подкрепи Виктор Орбан. това заяви премиерът Бойко Борисов в Залцбург, където участва в неформалното заседание на лидерите на страните от ЕС.

Единственото, което вчера казах, е че решението няма правна стойност. Да, то няма правна стойност, но има морална, подчерта Борисов.

Раздвоението на личността по темата Унгария се явява в БСП, защото нейните евродепутати подкрепиха санкциите, коментира още премиерът.

„Чакам един ден, в който президентът не е повторил нещо, казано от Корнелия Нинова, за да го аплодирам“, каза Борисов.

По думите му към днешна дата има една ясно изразена позиция и тя е на ПП ГЕРБ в европейския парламент. Премиерът отчете, че 6-те депутати на ГЕРБ и Ангел Джамбазки от ВМРО са гласували срещу санкции и за действия на чл. 71 срещу Унгария.

„Точно раздвоението на личността се явява в БСП, в партията, която издигна Радев, защото Корнелия Нинова казва: „Ние подкрепяме Орбан“, а нейните депутати, излъчени от БСП в европарламента гласуваха за изхвърлянето на Унгария и за взимането ѝ на право на глас. Къде е двойната политика? ГЕРБ с шестте си депутати е срещу наказанието на Унгария, БСП с нейните депутати е „за“. В България Корнелия Нинова, с цялото ми уважение към нея, и президентът Радев казват обратното“, посочи още Борисов.

Той уточни, че с колегите си Валери Симеонов и Красимир Каракачанов са обсъдили темата на оперативно заседание на Министерски съвет.

„Не се сърдя на президента, нито на г-жа Нинова. Тя е стигала до зам.-министър, президентът беше и премиер едновременно в служебното правителство 3 месеца, но надали му е останало време да вникнат какво означава“, каза той и обясни, че в оперативните заседания се приемат отчети и се взимат решения. По думите му точката касае разработването на стратегия какво да прави, ако един ден се започне тази санкция.

„В България се разиграва драма и то вижте по каква тема, която я няма в Европейския съвет“, каза Борисов и уточни, че нито официално, нито в кулоари тази тема не се обсъжда. „Полша е по-актуално, обаче в България трябва да повторим думите на г-жа Нинова с цялото ми уважение към президентската институция“, допълни министър-председателят.

"Няма как Орбан да ме целува за твърдата подкрепа, а в България да се разиграва драма. Няма точка дори в кулоарите да се обсъжда наказанието на Унгария", каза премиерът.

Президентът Радев най-сетне да си направи партията или да оглави БСП, да излезе на избори, да си подреди министри и да управлява, коментира още Борисов. По думите му държавният глава всеки ден излиза и казва нещо срещу правителството.

Във връзка с коментара на президента за новия министър Младен Маринов, Борисов заяви: „Отговорността се понася от тези, които са избрани да управляват. Като дойдат избори, ще изберат него, друг или трети и той ще назначи необходимия министър. Ние така сме преценили в коалицията, тези хора сме предложили и мисля, че се справят добре. Ще се справят и по-добре. Със сигурност може да има и по-добри кандидатури. Всеки ден ние биваме подлагани под критика. Не чухме нищо за БСП, за "Ролс-Ройс"-ите. Ние в България явно повече се вълнуваме за Унгария, без да има тема за нея, а тук разглеждаме Брекзит“, каза той.

Според него тази тема е много важна, защото във Великобритания има много българи и те трябва да бъдат защитени.

„Днес с колегата Ципрас и с останалите обсъждаме как да направим така, че при природни бедствия бързо и ефективно да работим. Да си помагаме, да има такъв корпус. Второ, „Фронтекс“ да го направим 10 хил. души, да имаме корпус „Гранична полиция“ с всичките възможности там, където някоя от държавите не се справя да бъдат изпратени веднага, за да запушим пробиви, за да гарантираме на европейската общност, че мигрантска вълна няма да има повече. Ние в България ще си говорим за Унгария и дали ще имаме две позиции“, заяви Борисов.


Питам един държавен глава не би ли трябвало да е баща на всички партии, не би ли трябвало да е еднакво отдалечен от всички партии, не би ли трябвало да е обединителят на нацията, коментира още премиерът.

„Има право на своето мнение. Аз ако почна за Пламен Узунов, или за неговите съветници какви служители са? Това помага ли на институциите? Това добре ли ще бъде за институциите. Нима там при него няма един, който беше застанал с хитлеристки поздрав?“, попита премиерът.


Ако Александър Манолев беше споделил с мен за инцидента, щеше да остане. Публикациите за него излязоха постфактум, коментира още Борисов. „Той някои неща не беше споделил с мен. Не искам още с назначаването това да бъдат първите въпроси, които ти задават в телевизията. Той ми обясни за катастрофата, за инцидента с прокурорите, аз го извиках и го попитах - защо не ми каза. Щях да кажа - има такава и такава случка, невинен е, ще обясня. Ако беше казал, щеше да остане. Щяхме да обясним”, коментира Бойко Борисов.Борисов от Залцбург: Решението на правителството е да подкрепим Орбан!

Източник: еpicenter.bg

В категории: Европа, България

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код