УАДА възстанови правата на Руската антидопингова агенция


Сподели:
20 Септември 2018, Четвъртък
Световната антидопингова агенция (УАДА) e изправена пред най-голямата криза в 19-годишната си история, след като възстанови правата на Руската антидопингова агенция (РУСАДА), отнети преди три години. Част от антидопинговата общност смята, че решението е преждевременно и неблагоразумно.
Изпълнителният комитет на Световната антидопингова агенция взе решението по време на среща на Сейшелските острови. Това означава, че Русия ще може отново свободно да тества атлетите си за допинг. Лекоатлетите ще могат да участват на състезания под руски флаг, а страната ще може да се кандидатура за организиране на спортни събития.
Световната агенция е доволна, че от РУСАДА са изпълнили всички необходими препоръки.
РУСАДА беше със спрени права от ноември 2015 година заради допинг скандал в руската лека атлетика.

Но критици са бесни от решението на УАДА, особено след като Русия все още не е признала, че руската държава е отговорна за масова допинг програма във връзка с големи събития, включително Олимпиадата в Лондон през 2012 г., Световния шампионат по лека атлетика в Москва през 2013 г. и Зимните олимпийски игри в Сочи през 2014 г.

Те също са гневни, че ръководството на УАДА е предложило таен компромис с руския спортен министър - това е разкрито от писма,  за улесняване връщането на руската агенция.

Източник: news.bg

В категории: Новините, Новините

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код