Александър Дамовски: В Македония предстои многопосочна поляризация заради промяната на името и официализирането на албанския език


Сподели:
27 Септември 2018, Четвъртък


Водещ: Какви са настроенията в Македония три дни преди референдума за името й? Въпросът е към Александър Дамовски, главен редактор на електронното издание МКД. Господин Дамовски, продължават последните 48 часа от кампанията за референдума, защото законът отрежда в Македония 48 часа за размисъл, какви са настроенията?

Александър Дамовски: Основното е, че обществеността в Македония е разделена по въпроса на референдума за договора с Гърция, засягащ промяна на името. Не е ясно, какви ще бъдат резултатите в края на референдума. Може би, имайки предвид най-новите тълкувания от страна на властите по отношение на това необходим или не е необходим ценз, ясно е, че управляващите са приели, че няма да има ценз, като от това произлизат хиляди още спекулации, варианти, за които говорихме и предишния път, като например за това дали 400 хиляди гласа „за“ са достатъчни за успешен референдум.

Водещ: Преди ден министър-председателят Зоран Заев обяви, че ще се броят тези, които гласуват, а не тези, които не гласуват. Т.е. от тези, които гласуват, ако болшинството са „против“, то тогава няма да се приеме споразумението. Съществува ли такъв вариант?

Александър Дамовски: Това е, за което говоря – различните тълкувания, различните варианти, различни спекулации и експертни и полуекспертни обяснения, които тепърва ще бъдат още повече във фокуса на  вниманието в Македония. Министърът на външните работи на Македония Никола Димитров каза, че не е важно дали ще има ценз, дали ще има 900 хиляди граждани на референдума, което е законовото изискване. Тук важно е, дали ще има мнозинство от излезлите, които ще гласуват „за“. Това беше потвърдено по някакъв начин и от Заев с вчерашното си изявление. Това показва волунтаризъм и субективизъм от страна на управляващите. Те тълкуват, какво е мнозинство, дали един референдум е успешен или неуспешен. Неслучайно е решението на парламента референдумът да бъде консултативен, което означава необвързващ, а това е още една от стратегиите на властта за успешно завършване на този процес по промяна на името, на конституционните промени и успешен референдум. И тук идваме до една интересна ситуация, в която не е важно това, което пише в Конституцията и в Закона за референдумите, където за един успешен референдум е необходимо мнозинство от имащите право на глас, а това е 900 хиляди избиратели да излязат, а се тълкува така че от тези 900 хиляди да има просто мнозинство, които биха гласували „за“ или „против“, за да бъде успешен или неуспешен референдумът.

Водещ: Какви могат да бъдат последиците от това, че референдумът за името се политизира и се представи като борба за успех на държавата?

Александър Дамовски: Това е въпрос на оцеляване на действащата власт. Ако референдумът бъде неуспешен, ако има повече гласове „против“, това автоматически означава оставка на правителството и извънредни парламентарни избори. Но според мен и неуспехът на активността, неуспехът да се убедят най-малко 900 хиляди гласоподаватели да излязат и да гласуват, без значение как, е също неуспех на правителството. И това също би трябвало да доведе до тяхната оставка. Но това, което ще се случи от понеделник нататък, е, че ще продължи, както каза и Заев, ще продължи работата по целия този процес в институциите – в изпълнителната власт, в парламента, където властта, правителството ще се опита да убеди две трети от народните представители да гласуват за договора с Гърция. В момента такова мнозинство в парламента управляващата коалиция няма. Този въпрос ще трябва да бъде решен до декември, за когато са предвидени, по договора с Гърция, промените в Конституцията.

Водещ: Вече се видя, господин Дамовски, първия горчив хап от подкрепата на албанските партии за референдума. Али Ахмети, председателят на Демократичния съюз за интеграция – най-голямата албанска партия, обяви на митинг, че Договорът за името и Законът за езиците ще влязат в сила заедно. Това сякаш досега не бе обявено?

Александър Дамовски: Не само това. Но и изявленията от партията на Зиадин Села, на Алианса за албанците, а днес има и изявления от няколко албански сдружения и неправителствени организации, че до декември те ще искат не само извършване на конституционните промени, които са договорени с Гърция, а именно за името Република Северна Македония и още няколко промени в Конституцията във връзка с преамбюла: те ще искат и официализиране на Македония като държава на два народа, държава с два езика, които ще бъдат официални и други искания, които още повече ще усложнят приемането на другото име на държавата Република Македония.

Водещ: Това няма ли да дойде твърде много за македонците?

Александър Дамовски: Разбира се. И това е много, имам предвид договора с Гърция, а като дойде и тази тема на дневен ред, което означава още по-голяма поляризация на общественото мнение в Македония и то не само по етническа линия – от едната страна македонци, от другата албанци, а и по въпросите „за“ и „против“ промяна на името, „за“ и „против“ тези  допълнителни искания на албанците.

Водещ: Как ще съумее премиерът Заев да слаломира между тези опасни врати?

Александър Дамовски: Той влезе и получи този мандат с голяма подкрепа от албанските партии.

Водещ: Обаче се оказва, че всичко си има цена.

Александър Дамовски: Да. И сега това е фактурата, която трябва да се плати. И тук вече тази негова храброст, която проявява непрекъснато – тази негова  смелост, сила, безкомпромисност, че е проевропейски настроен, заявленията му, че един е пътят пред Македония, че той няма план „Б“ – е, сега трябва да видим как наистина всичко това ще се случи. Това ще бъде тежка задача. И задачата по промяна на името, бих казал, е невъзможна мисия. Но до декември месец тези въпроси още повече ще усложнят обстановката в  Македония.

Водещ: Европейската общност, САЩ как могат да помогнат за ситуацията в Македония? Защото, ако досега стоеше въпросът за името, сега излиза и етническата карта, тъй като искането на албанците си е етническа карта par excellence.

Александър Дамовски: Така е. Да, това лицемерие, което Европа, Брюксел и Вашингтон показаха по отношение на Македония, ще продължи. Нищо чудно те след  неуспех на референдума и евентуалният неуспех с конституционните промени да се откажат в определен период за определено време от менажирането на процесите в Македония.

Водещ: Това не е честно, няма да е честно.

Александър Дамовски: Разбира се, няма да е честно. Но не е честна и тази атака, която прави сега международната общност за тези 20 дни. Естествено въпросът на всеки нормален македонски гражданин е: „Къде бяха досега, защо досега не бяха толкова заинтересовани от Македония?“ А сега в последните 30 дни в Скопие пристигнаха половината от най-важните държавници от цял свят и убеждаваха буквално македонските граждани да гласуват „за“ промяна на името на страната, в името на някакво по-добро бъдеще в ЕС и НАТО. Безспорен е фактът, че тази интеграция е важна за Македония. Но основният въпрос е под какви условия и къде е тук достойнството на македонския гражданин, на македонеца и принципността на международната общност в справедливостта в тази евроатлантическа интеграция?Източник: focus-radio.net

В категории: Интервюта

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код