ЕС прие новите правила срещу прането на пари


Сподели:
02 Октомври 2018, Вторник
Пътуващите ще обявяват парите си, независимо как ги пренасят през граница

Съветът на ЕС прие днес правила за подобряване на контрола на паричните средства, които се прехвърлят от и до общността, съобщи пресслужбата на Съвета. Новите правила разширяват определението за парични средства, така че да обхванат не само банкнотите, но и чекове, пътнически чекове, предплатени банкови карти и злато. Правилата засягат също паричните средства, които се изпращат като пощенски, товарни или куриерски пратки.

С новото законодателство се разширява задължението на всеки гражданин, който влиза в ЕС или го напуска и носи парични средства на стойност 10 000 евро или повече. От пътуващите ще се изисква да заявяват паричните средства пред митническите власти, независимо дали ги пренасят в себе си, в багажа си или в превозно средство. При поискване от съответните власти гражданите ще трябва да покажат тези средства за проверка.

Ако паричните средства са изпратени по друг начин ("непридружени парични средства"), съответните власти ще имат правото да изискват от изпращача или получателя да направи заявление за оповестяване на данни. Властите ще имат право да проверяват всички пратки, пакети или превозни средства, които може да съдържат непридружени парични средства.

Държавите в ЕС ще обменят данни при съмнения, че паричните средства имат връзка с престъпна дейност, която би могла да се отрази на финансовите интереси на ЕС. Тези данни ще се предоставят и на Европейската комисия.

Новите правила не създават пречка държавите в ЕС да предвидят в своето законодателство допълнителни национални проверки върху движението на парични средства в Общността, стига тези проверки да бъдат съобразени с основните свободи.

Новите правила ще влязат в сила 20 дни след поместването им Официалния вестник на ЕС.

Действащите правила за движението на парични средства се прилагат от 15 юни 2007 г. и по тяхната сила пътниците, които преминават границите на ЕС, трябва да съобщават за парични средства на стойност 10 000 евро или повече (или тяхната равностойност) пред митническите власти. Промените са необходими, защото терористите и престъпниците са открили начини да преодоляват досегашните изисквания. Престъпните групи, чиито незаконни дейности са свързани с големи обеми парични средства, трябва да бъдат възпрепятствани да се възползват от пропуските в законодателството.

Източник: economic.bg

В категории: Европа, Бизнесът

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код