Община Варна, като игнатиевски циганин


Сподели:
05 Октомври 2018, Петък
С 28 гласа „за”, 8 „против” и 2 „въздържали се” Общинският съвет на Варна гласува една от най- скандалните сделки на мандата.

Община Варна, с държавни пари да купи от „Централен универсален магазин Варна" АД 100% от акциите на дружеството. 

„За 43 милиона лева, да си върнем откраднатата Дупка!”, призова Янко Станев.
Но нека вървим хронологично.

Първи думата взе Светлан Златев. Той предложи,да се направи правен анализ, за да стане ясно дали Общината има интерес от тази сделка.

Разноцветното мнозинство отхвърли предложението.

Изключително подготвен и аргументиран бе Григор Григоров, който постави следните въпроси:

Григор Григоров:

"За по-малко от месец ние придвижваме една такава грандиозна преписка, която накрая се увековечава с плащане от 43млн.лв. от държавата. Това го казвам за информация, защото чух, че колеги по няколко месеца не получават отговор на питания, а този казус показва, че общината всъщност може да работи много бързо.
Сега по същество. Въпросното дружество е регистрирано с капитал приблизително 29млн.лв., като 7 200 000лв. от този капитал са стойността на "Дупката" плюс една сграда с обща застроена площ около 250кв.м. Останалите 21млн.лв. са апорт на апартаменти в Порт Палас в комплекса "Слънчев ден".
От счетоводните баланси правят впечатление няколко неща.
Първо, през периода от създаването на дружеството до днес апортираните имоти в Порт Палас са продадени, чиято балансова стойност към момента на създаването на дружеството е 21млн.лв. Срещу продажбата на тези имоти в баланса се отчита загуба от 19млн.лв. Това е една много сериозна индикация за това да не би случайно в това дружество през периода да са извършвани сделки, не по пазарни цени, дали са плащани съответните данъци, как са осчетоводявани и т.н. Разглеждайки тази част от баланса, аз си мисля, че е възможно, ако ние купим тези дялове, да се превърнем в един игнатиевски циганин. Това дружество може да има данъчни нарушения или някакви манипулации и ние като правоприемници да носим тази отговорност.
Втората страна на аспекта е, че към настоящия момент единствените активи на дружеството са в размер на около 7 млн.лв., са тези въпросните- "Дупката" и сградата. Тук прави впечатление, обаче, че сградата е апортирана в дружество "Порт Палас". Ние, чрез покупката на акциите в "ЦУМ-ВАРНА", придобиваме и акциите на "Порт Палас", които според оценката на оценителите са около 3 100 000лв. Срещу тези акции стои единствено една сграда от 250кв.м. и около 120кв.м. прилежащи й се парцела. Ако направим една проста калкулация се оказва, че 250кв.м. застроена площ ние купуваме за около 12 хил.лв.  на кв.м. И тук ми е забележката към оценителите, а може би и към възложителите. Защо не е направен същия анализ и на това дружество- "Порт Палас"?
В момента, в който ние видим в баланса земи и сграда за 7 млн.лв., трябва да бъдем сигурни, че това не отговаря на истината, защото имуществото от тази сграда е вече в друго дъщерно дружество.
Това е по въпроса за финансовото състояние на дружеството. То е декапитализирано, източено и т.н. И ние да ставаме правоприемници на такова източено дружество, със съмнения за някакви далавери, е абсолютно неаргументирано.
По отношение на оценката, която според договора, който е подписал г-н Пейчев с оценителите, от името на Кмета, те във въпросната оценка трябва да предоставят скици на оценяваните имоти, както и снимков материал. Такива документи отсъстват и аз се чудя как точно те са оценили имота. Ако имаха предоставени тези скици, най-вероятно щяха да забележат следното нещо:
Въпросният имот, на който се твърди, че може да се реализира инвестиционно намерение, е с обща квадратура 2915 кв.м. и е съвкупност от 4 имота.”

Григоров подробно запозна съветниците с всеки имот поотделно.Оказва се, че  два от имотите са в идеална съсобственост.

„Тогава стигаме до заключение, че когато изчисляваме какво може да се построи на това място, тези 2 имота с неизяснена собственост , които искаме да придобием, не би трябвало да бъдат включени в направените изчисления.”

„За мен тази оценка е дълбоко опорочена. Нека направим един по-задълбочен правен анализ. Ако трябва да помолим и данъчните да извършат една проверка, с която да видим има ли някакви данъчни отношения дружеството и ще бъдем ли ние отговорни, ако станем правоприемник на това дружество.”

Аргументите не бяха чути от общинските съветници.

Марица Гърдева, нелепо се опита да обясни:

„Там археологията е безценна и затова се радвам, че не е направена оценка на археологията, защото тогава цената става наистина огромна, като стойност и морална, и ако се изчисли като приходи, които ще носи на общината.”

Костадин Костадинов я реплекира:

„Няма как оценката да е още по-висока, заради археологическите находки, напротив. Практиката показва, че в случай, в който инвеститор попадне на археологически находки първата му работа е, ако може да ги зарине по някакъв начин, както беше в Балчик и тогава стана скандал. Второто нещо, ако и това не работи, е да продаде, да се отърве от имота, защото тогава цената му пада в пъти и на практика той става непродаваем.”

По правилник след изказванията на съветниците думата по конкретната обсъждана тема се дава и на гражданите.

Веселина Савова се обърна към общинския съветник Данаил Папазов.

Тя го поздрави, че най-после, макар и в последната година от мандата Папазов се е явил на заседание на общинския съвет и се опита да го попита:

„Г-н Папазов, най-вероятно вие ще можете да отговорите на въпросите, които се движат в общественото пространство с тази сделка. Като най-близък човек до Ахмет Доган и съответно до Делян Пеевски ще ни кажете ли дали е вярно, че г-н Пеевски изкупува целия бизнес на Гергов?”

Въпросът й бе заглушен от Тодор Балабанов.

Когато спомена имената на Доган и на Пеевски, Председателят на Общинския съвет й отне думата под предлог, че задавала въпроси на Папазов, което можела да направи, като му вземе интервю.

Не стана ясно защо, след като не я остави да си зададе въпроса, той даде думата на Данаил Папазов да отговаря.

Общинският съветник Папазов, който по принцип не присъства на заседания на Общинския съвет, подобно на съпартиеца си от ДПС в парламента Делян Пеевски, заяви, че няма да дава обяснения за бизнеса си, но и той смята, че направената оценка е завишена.

След това при гласуването гласува „въздържал се”.

Като приключи гласуването, Папазов отново изчезна и най-вероятно няма да го видим на заседание до края на мандата.

Появата му, гласуването му и коментарът за завишената оценка, биха били интересни, като похват, ако не са кошмарно изтъркани.

Нещастните общински съветници, които са гласували „за” този грабеж, винаги ще си останат в протоколите с имената си. А Папазов, зорко наблюдавал целия процес, ще си остане чист, като сълза. Но когато знаеш, че гласовете са осигурени, защо да се навираш между шамарите?

„Вярно ли е, че Пеевски/разбирай Доган/ изкупува бизнеса на Гергов– ЦУМ-София, Пловдивски панаир, Слънчев ден и т.н и го прави с подобни сделки? Вярно ли е, че така с различни сделки Гергов ще получи огромни държавни пари, с които на практика ще смени собственика на различните си бизнеси?”

Тези въпроси също бяха заглушени, защото Тодор Балабанов изключи микрофоните и на общинския съветник Григор Григоров, който имаше правото на обяснение на отрицателен вот.

Председателят на Общинския съвет не допусна да се зададе определящият въпрос за същността на тази сделка.

И какво от това?

Дали зададени на сесия или не, тези въпроси скоро ще получат своите отговори.
Страшното в случая не е това.

Страшното е, че поне 10 от общинските съветници от различни политически сили, на въпроса „Защо го правите, като знаете кой стои зад това?, отговарят гузно „нали знаеш как е!”.

Не, не знам! Не, не искам да знам! Отказвам да приема това консенсусно бездушие!
Най-тъжното бе след заседанието.

Излизаме от високата сграда, пред която отново има камара от камъни и вървим към Фестивалния комплекс с общинския съветник от НФСБ Ганчо Ганчев.

Питам го, как ще спи тази вечер, след това гласуване.

Как ще застане пред избирателите си на предстоящите избори, след като с техните гласове, с държавни пари се разширява собствеността на обръчите от фирми на Доган? Утре всички българи ще му работят в тези фирми.

А той ми отговаря:

„Така навремето сме паднали под турско робство. Като нашите боляри са ни предали.”

Онемявам!

Дори не ми се слушат оправданията му, че не знаел.

Просто ми е кошмарно тъжно за нашата нещастна държава управлявана от такива нещастни хора, които сами себе си презират.

Трудно ми е да го гледам, но все пак го питам:

„Тази тема ще влезе втори път в Общинския съвет, след като Министерски съвет одобри държавното финансиране. Пак ли ще се направиш, че не знаеш?”

Той ми отговаря: „Ами какво да ти кажа...”

„Национален фронт за спасение на България”!

Нито е национален, нито е фронт, а най-малко е за спасение на България!

ГЕРБ, СДС, НФСБ и разбра се - ДПС.

Консенсус!!!
Не знам какво да ви кажа...
Не! Знам какво да кажа!

Казвам ви:

През следващата седмица стартирам онлайн-предаване
„Зоната с Веселина Савова”

Защо зоната?
Зоната е състоянието на свръх концентрация, в което се реализира потенциала в неподозиран мащаб. Това е моментът в който тяло и дух са в съвършен синхрон.

И първото предаване ще бъде на тема „Дупката”.

Първият ми гост ще бъде Григор Григоров. Съветникът, който постави пръст в гноясалата рана.

Очаквам Ви в Зоната, Вас хората, които искате да живеете нормално и достойно.

Темите, които ще разискваме, ще са тежки и злободневни.

Ще попитате– и какво от това? Те пак ще си правят далаверите.

Моят отговор е:

„Влезте в Зоната!”

Ще говорим.

Нека не забравяме, че „В началото бе словото.”

И може би чрез словото, все пак ще успеем да променим нещо.

Веселина Савова

Източник: vlastta.com

В категории:

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код