Жестокото убийство на Виктория Маринова стигна до Европейската комисия


Сподели:
08 Октомври 2018, Понеделник
Българските власти трябва незабавно да изправят отговорните пред правосъдието, написа в „Туитър“ вицепрезидентът на ЕК Франс Тимерманс

Светът осъди жестокото убийство на българската журналистка Виктория Маринова в Русе.

Водещи международни агенции и медии отбелязват, че това е четвъртото убийство на високопоставен представител на медиите в ЕС през последната една година след тези на шведския репортер Ким Уол, малтийската блогърка и разследваща журналистка Дафне Каруана Галиция и словашкия журналист Ян Куциак.

BBC цитира представителят за свободата на медиите в ОССЕ Харлем Десир който пише в социалните мрежи, че е  потресен от ужасяващото убийство. „Призовавам властите бързо да идентифицират и изправят пред правосъдието отговорните, както и твърдо да установят дали нападението е било свързано с работата ѝ“, се казва в поста на Десир.

Вицепредседателят на ЕК Франс Тимерманс, председателят на групата на ЕНП Манфред Вебер лидерът на групата на АЛДЕ в ЕП Ги Верхофстад заявиха в Туитър , че са шокирани от случилото се.

"Шокиран съм от ужасяващото убийство на Виктория Маринова. Отново смел журналист става жертва в борбата за истината срещу корупцията. Българските власти трябва незабавно да изправят отговорните пред правосъдието", написа Тимерманс в „Туитър“.

Председателят на групата на ЕНП Манфред Вебер писа в социалната мрежа, че е шокиран от бруталното убийство на български журналист. "Моите мисли са със семейството ѝ. Тя е третият журналист, убит в ЕС за една година", пише Вебер и подчертава, че това е много притеснително че е необходимо спешно българските власти да извършат пълно разследване.

Ужасèн съм да науча за убийството на журналист, който е разследвал корупция в България - написа Ги Верхофстат, председател на групата на Алианса на либералите и демократите за Европа в ЕП, евродепутат от Белгия от 2009 г. и министър-председател на страната от 1999 до 2008 г.


Еврокомисарят по правосъдието Вера Йоурова коментира в „Туитър“ убийството в Русе. "Шокирана съм от убийството на младата българска журналистка Виктория Маринова. Ще следя разследването отблизо". "Очаквам бързи действия - виновните да бъдат изправени пред съда и да бъде изяснено дали атаката е свързана с работата й", завършва еврокомисарката.

Международния комитет за защита на журналистите призова българските власти да извършат задълбочено разследване на убийството. Организацията „Репортери без граници“ също призова българските власти да хвърлят цялата светлина върху „този ужасяващ акт“.

Източник: epicenter.bg

В категории: Европа

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код