ЕС и Великобритания не успяха да се договорят за Северна Ирландия


Сподели:
15 Октомври 2018, Понеделник
Преговарящите от Европейския съюз (ЕС) и Великобритания не успяха да постигнат окончателно споразумение по условията за Брекзит заради въпроса за ирландската граница

Това съобщи вчера главният европейски преговарящ Мишел Барние, цитиран от АФП.

"Въпреки интензивните усилия някои ключови въпроси все още не са уредени, включително т.нар. "мрежа за сигурност", с която да се избегне твърда граница" между Северна Ирландия и Република Ирландия, написа Барние в Twitter след среща с британския преговарящ Доминик Рааб в Брюксел.

ЕС настоява Великобритания да даде гаранции, че ако бъдещите преговори не доведат до търговско споразумение между Обединеното кралство и ЕС, в британската провинция Северна Ирландия ще останат в сила икономическите правила на ЕС.

Британският министър-председател Тереза Мей и съюзниците й в Белфаст не са съгласни с това, посочва Ройтерс.

Барние каза, че ще информира останалите 27 страни в ЕС и Европейския парламент за преговорите за Брекзит в сряда на вечерята на лидерите на ЕС, преди срещата им в четвъртък с Тереза Мей.

Преговарящите обявиха днес пауза в преговорите в Брекзит и ще изчакат резултата от срещата на върха на ЕС през седмицата, преди да ги подновят, предаде Ройтерс.
Източник: dariknews.bg

В категории: Европа

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код