Тристранката ще обсъди проекта на Закона за хората с увреждания


Сподели:
16 Октомври 2018, Вторник
Проектът на закона беше внесен от социалния министър Бисер Петков

Националният съвет за тристранно сътрудничество ще обсъди проекта на Закон за хората с увреждания, внесен от социалния министър Бисер Петков.

В проекта на закон се регламентира основно искане на протестиращите майки на деца с увреждания - индивидуалната оценка, която ще е с по-голяма тежест. Тя ще се прави на първо време от специализирани комисии в Агенцията за социално подпомагане. Освидетелстването от тях ще става от септември догодина. От януари интеграционните добавки се заменят с месечни помощи, обвързани с линията на бедност и диференцирани според степента на увреждане. Най-голямата сума - 57 на сто от линията на бедност ще получават хората с право на чужда помощ.

Държавата ще финансира две национални програми. По програмата за достъпна среда ще се помага на частни лица и етажната собственост да станат достъпни жилищата на хората с увреждания. По втората, бизнесът ще кандидатства с проекти за достъпност и оборудване на работните места. За бизнеса са предвидени квоти за наемане на хора с увреждания. Ако това не се прави, ще се плащат част от осигуровките на броя на наети. Алтернативата е да се купуват стоки и услуги от социални предприятия или кооперации на хора с увреждания.

Източник: bnr.bg

В категории: България

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код