Съдът на ЕС нареди на Полша: Спрете съдебната реформа


Сподели:
19 Октомври 2018, Петък
Варшава и Брюксел влязоха в схватка заради пенсионирането на съдии на и над 65 г.

Съдът на Европейския съюз нареди на Полша да спре реформата на Върховния съд, предадоха световните агенции.

"Европейската комисия заявява, че полският закон за Върховния съд не съответства на законите на ЕС, тъй като подкопава принципа на съдебна независимост." С това заключение Брюксел предаде Полша на Съда на ЕС през септември т.г.

Европейската комисия на няколко пъти предупреждава Варшава за спорната съдебна реформа, при която не е зачетена независимостта на съда и през август т.г. изпрати официално уведомление на страната.

Именно в началото на август полският Върховен съд обяви, че временно преустановява пенсионирането на съдии на възраст на и над 65 години, наложено от приетия това лято закон, и отправи към Съда на Европейския съюз пет "предварителни въпроса" по темата.

Промяната във възрастта за пенсиониране, която влезе в сила от началото на юли т.г., засегна 27 съдии във Върховния съд, в това число неговия председател Малгожата Герсдорф. Тя се опълчи и отказа да напусне поста, позовавайки се на конституцията, според която мандатът й е шестгодишен - до 2020 г

Въпреки опасенията на Брюксел обаче, полският Национален съдебен съвет (НСС) - аналог на българския ВСС, ускори номинирането на нови съдии.

Източник: clubz.bg

В категории: Европа,

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код