Валери Симеонов: Не виждам причина да подам оставка, казвам истината!


Сподели:
22 Октомври 2018, Понеделник
Вицепремиерът още не бил говорил по темата с министър-председателя Бойко Борисов
Не виждам причини да подам оставка по лични съображения, заяви категорично вицепремиерът Валери Симеонов.

Повод за изказването му са исканията да се оттегли на протестиращите майки на деца с увреждания, които бяха възмутени от думите на Симеонов по техен адрес - че са кресливи жени на уж деца с увреждания.

„Човек не подава оставка за това, че казва истината. Боли, не боли, това е истината, стоя зад своите думи категорично”, каза Симеонов, убеден, че е прав. Симеонов направи този коментар на брифинг в Министерския съвет след среща с работодателските организации.

Вицепремиерът Валери Симеонов подробно обясни позицията си пред медиите.

Ето какво каза той:

"Всеки може да иска оставка, особено политически партии и лидери. Оставката представлява самостоятелно решение за освобождаване на определен пост. Причините могат да бъдат две. Едната са лични, морални причини - ако някой смята, че по този начин ще изкупи грешките си. Втората е в резултат на политическо решение. Такова решение може да вземе Коалиционният съвет ГЕРБ-Обединени патриоти, защото същият този съвет ме е задължил да бъда вицепремиер. Когато политическият съвет реши и поиска оставката ми, аз ще я подам. Става въпрос за мнението основно на трима човека – Бойко Борисов, Красимир Каракачанов и Волен Сидеров. Когато те поискат оставката ми, аз ще я подам. Все пак съм представител на Обединени патриоти."

Винаги в живота си съм казвал истината и никой не може да ме принуди да постъпвам по друг начин, продължи Симеонов.
Протестите на БСП не ме притесняват, нормално е опозиционна политическа сила да иска оставка. Нека ги събират с рейсове и да ги карат, няма проблем, каза още Валери Симеонов.

На журналистически въпрос, Симеонов каза, че все още не е говорил по темата с премиера Бойко Борисов.
Валери Симеонов коментира и темата, по която бе срещата му с работодателските организации – промените в данъчните закони и осигуровките. И се изказа категорично против повишаването на максималния осигурителен праг от 2600 лв. на 3000 лв.

„На първо място разгледахме промените в данъчните закони и Закона за счетоводството. В случая бизнесът в България настоява да не се отлага реформата в таксата за битови отпадъци според принципа „замърсителят плаща“. С други думи бизнесът е на категорична позиция да не се допусне промяна в законите. Както съм изразил своята позиция в Министерски съвет, ние обединени, сме категорично против повишаването на максималния осигурителен праг от 2600 на 3000 лева. Смятаме, че това е много сериозно нарушение на предизборната програма на коалиция ГЕРБ – Обединени патриоти, под която сме се разписали да не се променят данъците в 4-годишния период на управление. Както виждате още няма година и половина, ние вече посягаме върху тази тема и увеличаваме данък, защото това не е нищо друго, освен увеличаване на данък“, каза пред медиите Симеонов. Според него подобна промяна „неизбежно ще доведе до удар върху печелившия бизнес в България и може да предизвика пререгистрация на фирми в държави извън България“. „От това следва намаляване на данъците и изтичане на висококвалифицирана работна ръка. Това е удар върху икономиката като цяло. Както аз съм бил против, така ще бъдат против и нашите народни представители в парламента“, продължи Симеонов.

Валери Симеонов огласи и общата позиция на работодателските организации, че е крайно време вече да се отмени плащането на първите 3 болнични дни от работодателя. „Това беше една кризисна мярка от 2008 година в условия на световна финансова криза. Беше обявена като временна, но продължава и в момента. Не виждам защо при тези ръстови показатели на развитие на държавата и икономика, бизнесът трябва да продължава да изплаща първите 3 дни“, коментира Валери Симеонов.

От думите на вицепремиера стана ясно, че той изцяло подкрепя исканията на работодателите - изказа се категорично за отпадане на квотите за хора с увреждания в съответния закон; подкрепи бизнеса, който настоява да се облекчи възможността хора от трети страни да работят в България.

Според Симеонов квотите в закона за хората с увреждания, които задължават назначаването на хора с инвалидност, са абсолютно несъстоятелни. „Това води до съответни санкции, които са в размер на 30% от минималната работна заплата. В България има остър недостиг на работна ръка – няма работодател, който да не назначи инвалид, стига да му върши работа“, обясни той. Според вицепремиера в тези текстове е заложен популизъм, прикрит под грижата за инвалидите. „Една такава санкция от минималната работна заплата автоматично се превръща в закон за всички тези предприятия на дребния и средния бизнес – то се превръща в един допълнителен данък“, продължи Валери Симеонов.

А по въпроса с достъпа на работници от страни извън ЕС до българския трудов пазар каза следното:
„Обединихме се около ускоряването на законодателната инициатива, съставянето на текстове, които да бъдат внесени спешно в Народното събрание, които да дадат възможност на хора от трети държави да получават право за работа в България със съответно Зелена карта, за да може да се дава възможност на тези хора в определен срок – най-вероятно 5-годишен – да работят в България, да получават права на гражданин, но да не могат да напускат държавата и да ходят в други държави в ЕС, защото това не е в нашия национален интерес.“

„Както знаете наскоро бяхме в Украйна, където живеят 300 000 – 400 000 наши сънародници. Около 60 000 има в Молдова. Всички тези хора са потенциал за облекчаване на тежкото положение с недостига на работна ръка“, убеден е вицепремиерът Валери Симеонов.

Източник: еpicenter.bg

В категории: Анализи, Новините

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код