От "Български пациентски форум" се притесняват, че лекарите ще започнат да изписват най-евтините лекарства


Сподели:
25 Октомври 2018, Четвъртък
В проектобюджета на Здравната каса за 2019 година се въвежда принципът лекарите за изписват най-евтиното лекарство, заплащано от Касата за всяко едно заболяване.

Това ще принуди пациентите да доплащат за скъпоструващи терапии или въобще да не се лекуват, заяви Иван Георгиев, председател на Федерация "Български пациентски форум":

"Ще се наложи на пациенти с псориазис, които са до 80 килограма, ще бъде примерно около 15 хиляди доплащането. Ако сте над 80 килограма, ще се доплаща 20 хиляди на година. Хора, които сме най-бедни в ЕС, дори 5 хиляди лева доплащане, това означава, че ще има български граждани, които няма да се лекуват. Само по себе си ги обрича на тежки увреждания."

Според проф. Илко Гетов, председател на Българския фармацевтичен съюз промяната се въвежда с цел да се обвържат резултатите от лечението с вложените ресурси в него:

"Здравната каса няма как да изписва най-евтиното лекарство, Здравната каса може да въведе някакъв праг на разходите за дадено заболяване, защото тя е плащащата институция. Но лекарите при всички положения ще имат правото на избор от наличните в позитивния лекарствен списък и в националните фармако-терапевтични ръководства. Тук по-скоро, според мен, се касае за това да се да се проследява ефектът на терапията и да бъдат обвързани резултатите от лечението на пациентите с вложените ресурси".

Източник: bnr.bg

В категории: Анализи, Здраве

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код