Борислав Дряновски, историк: Варна е един от малкото областни градове, който няма своя собствена Съдебна палата


Сподели:
25 Октомври 2018, Четвъртък


Фокус: Г-н Дряновски, излезе от печат Вашата последна книга, посветена на 140-тата годишнина от създаването на българска администрация във Варна, разкажете повече за изданието.

Борислав Дряновски: На 23 октомври, 1878 година губернаторът Пауло Вилбаум Гартен издава Указ 15, с който назначава кмет на Варна, окръжен управител и председател на Окръжния съд. По този повод заедно с Окръжния съд събрахме на едно място най-интересните документи и създадохме една хроника за събитията. В нея са включени кратка историческа справка или есе за развитието на варненския съд 1878 година до наши дни, както и множество документи, спомени и снимки, свързани с това събитие. Дадени са и кратки биографични справки със снимки, на които сме намерили, за председателите на Варненския Окръжен съд от Освобождението до наши дни.

Фокус: Любопитство предизвиква поместената програма за конкурс за проектиране на Варненска градско-общинска и административно-съдебна палата от 1913 година.

Борислав Дряновски: Трябва да кажем, че Варна е един от малкото областни градове, който няма своя собствена Съдебна палата. Към днешна дата строителство или опити за строителство на такава сграда са правени многократно. А публикуваният документ е от 1913 година и в него интересно е, че се разказва как са разпределени помещенията. Направен е конкурс, който има победител, но така или иначе не се задейства поради липса на средства. През 1915г. оценяващата комисия не присъжда първа награда, а с втора премия  оценява проекта на арх. Дабко Дабков и Стефан Венедикт Попов с мотото Veritas. Той също не е реализиран. В книжката са показани няколко сгради, в които се е помещавал съдът през годините. Първоначално Окръжният съд започва да действа на мястото, на което днес се намира сградата на Държавния архив. По-късно се премества в редица други здания. Като сега е в сградата на бившия Народен съвет. Тя е строена през 1956 – 1958 година. Районните съд и прокуратура са преместени в сградата до Зимно кино „Тракия“. Тя пък е била проектирана за хотел на времето.

Фокус: Колко време отне работата по това издание?

Борислав Дряновски: За да кажа колко време, значи да излъжа. Тъй като аз през целия си съзнателен живот съм събирал документи по различни теми от историята на Варна. За написването, да речем, отне ми няколко месеца.

Фокус: Как се е променила системата на правораздаване у нас за тези 140 години?

Борислав Дряновски: Първоначално съдът е имал едно гражданско отделение, в което са се водили делата. Всеки е можел да подаде жалба и да се яви в съда. Всеки е можел да бъде адвокат, защото е нямало закони и правилници. Тогавашните съдии са се ръководели само от турските закони и от временните съдебни правила, които били публикувани и издадени от временното турско управление. С течение на времето усъвършенстването на правната система се усъвършенства и нейната нормативна база. Издават се няколко закона за съдебната власт, издават се Наказателен и Процесуален кодекс. И естествено, че начинът на поведение както на подсъдимите, така и на обвинителите, и на защитниците се усъвършенства. Интересно е, че примерно в първите години след Освобождението, когато се е водел един процес съдията обявявал решенията както на български, така и на турски език. В многоезична Варна по това време основно се е говорело на турски език. През годините, когато съдът придобива съвсем друг ясен, модерен, европейски вид, нещата си идват на мястото. Има и политически процеси. На тях се е решавал проблемът за елиминиране на политическия противник за вкарване в затвора. Такива процеси има, това са тук във Варна съвсем мъничко. Примерно това е процесът, който се води за виновниците за Националната катастрофа, за въвличане на България в Първата Световна война и така нататък.

Диана СТОЕВА

Източник: focus-news.net

В категории: Интервюта

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код