Търгът за АЕЦ „Белене” се забавя с два месеца


Сподели:
26 Октомври 2018, Петък
Документацията по процедурата ще бъде представена в края на този месец

България планира да обяви нов търг за изграждането на АЕЦ „Белене” до края на тази година, каза пред репортери в Москва енергийният министър Теменужка Петкова. От това става ясно, че ще има известно забавяне на стартирането на поръчката, тъй като преди месец тя каза, че процедурата за избор на стратегически инвеститор за „Белене” трябва да бъде факт до края на месец октомври.

„Енергийният министър сподели своето очакване процедурата за избор на стратегически инвеститор и структурата на проекта „Белене” да бъдат факт до края на октомври”, става ясно от съобщение на ресорното министерство от 25.09.2018 г.

„Търгът ще бъде обявен до края на годината, а документацията за търга ще бъде подготвена до края на октомври”, каза Петкова днес в Русия, цитирана от „РИА Новости”.

Русия е готова да се върне към проекта за строителство на АЕЦ „Белене” в България при пазарни условия, ако София реши да построи тази атомна електроцентрала, каза руският президент Владимир Путин в края на май тази година след разговори с българския премиер Бойко Борисов, пише още руското издание.

През септември Петкова обясни, че документацията за процедурата се изготвя съгласно заложените в решението на Народното събрание параметри – проектът да се реализира на пазарен принцип и без предоставяне на държавна гаранция.

Източник: economic.bg

В категории: Бизнесът

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код