Колко вида амнезия има?


Сподели:
29 Октомври 2018, Понеделник
Явлението амнезия, известно още като загуба на паметта, е послужило на множество от автори да разнообразят сюжетите на филми, разкази и книги и да приковат вниманието на зрителя или читателя.


Зад него обаче стоят любопитни механизми. Разбира се, повечето здрави хора приемат за даденост своята памет, рядко се замислят върху това на какво се дължи тя, как се създава и поддържа. Наистина като повечето висши функции на главния мозък, паметта е изключително нещо. Повече интерес се предизвиква обаче при настъпване нарушения в дейността ѝ.Какви видове памет има и как работи системата?


Паметта обхваща приемането, съхраняването и възпроизвеждането на информация. Това са три отделни процеса със своите особености. Възприемането е свързано с кодиране и подреждане в системата от наличните до този момент знания. По време на съхранението кодираната информация претърпява промени и преобразувания, при което се променят и акцентите на значението ѝ. На последното се дължат т.нар. „илюзии на паметта“, които понякога се случват. При възпроизвеждането се осъзнават отново минали знания или опит.


Съществуват три основни вида човешка памет в зависимост от продължителността на съхранението на информацията:

Ултракраткотрайна памет, която постъпва от сетивните органи, и се насочва към специален сензорен „склад“ за време от порядъка на десети от секундата. Това е времето, което обезпечава нормалното функциониране на сетивните органи.

Краткотрайната памет има капацитет от около 15-20 секунди. Тя може да се задържи и за повече време, ако се повтаря и разполага с два „склада“ – единият за вербалната (устна) информация и втори за зрителната такава.

Дълготрайната памет е уникална с това, че получава селектирана информация. В нейния „склад“ данните са обработени и подредени според определени характеристики.

Подреждането на информацията при дълготрайната памет в известна степен зависи и от емоционалното състояние на човека в момента на нейното възприемане. Така например припомнянето на събития, случили се в състояние на тъга, е по-лесно при тъжно, отколкото при ведро настроение и обраното.

Аспекти на дълготрайната памет

Според продължителността на времето, което обхваща, тя се дели на памет за близкото минало (днес, вчера), за неотдавнашното минало (1-2 месеца) и за далечното минало.


Освен това, разделение има и по отношение на типа информация, която се помни. По този критерий тя бива епизодична (специфични данни като телефонни номера, лични събития и др.), семантична памет (данни от общата култура като името на популярен спортист, автор, дата на основаване на държавата и др.) и имплицитна памет (такава за автоматизирани дейности като граматически коректно говорене, шофиране на автомобил и др.).


С възрастта епиодичната памет отслабва, но семантичната и имплицитната се запазват и човек може да трупа информация в продължение на целия си живот.


Амнезия

Представлява пълна загуба на спомен за период от време с различна продължителност или само за определени събития. Може да се дължи както на органично, така и на функционално заболяване на мозъка.

Ретрорадна амнезия – обхваща различен период от време – от секунди до дни и повече, предшестващ остро събитие, обикновено причинило амнезията. Най-характерен пример за това са черепно-мозъчните травми със загуба на съзнание.

По-особен вариант е прогресиращата амнезия. Тя се причинява от дифузни органични промени в мозъка (например деменции), които обикновено нямат осро начало. В тези случаи заличаването на спомените следва последователност от новите към старите събития – т.е. първо се уврежда паметта за близкото минало и най-накрая – за далечното.

Антероградна амнезия – настъпва в период от време след възстановяване яснотата на съзнанието (например след предшестваща травма със загуба на съзнание) и има различна продължителност. В случая нарушението е в процеса на приемането на информацията – първия етап от паметовия процес.

Конградна амнезия – обхваща периода на нарушение на съзнанието, когато той е по-дълъг (с изключение на коматозните състояния).

Тези три вида амнезия могат да се причинят само от органични заболявания на мозъка и не е изключено да се комбинират помежду си при един и същи случай. 4163
Източник: .puls.bg

В категории: Здраве, , ,

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код