Клиничните пътеки ощетяват и пациенти, и лекари


Сподели:
30 Октомври 2018, Вторник
Оставам в България, за да променя статуквото, казва д-р Мирослав Ангелов от столичната болница „Св. Анна“, който тази година взе приза „Ти си нашето бъдеще“
Системата на клиничните пътеки е показала своята неефективност, категоричен е д-р Мирослав Ангелов от столичната болница „Св. Анна“. Припомняме, медикът беше отличен от Българския лекарски съюз на традиционните награди „Лекар на годината“ в категория  „Ти си нашето бъдеще“. По думите на д-р Ангелов, не е възможно докторите да излекуват дадено заболяване за точно определени дни. „Пациентите ни не са болни само от едно заболяване. Не можем да свързваме здравето с клинична пътека, по която някой е решил, че дадено нещо струва едиколко си, това трябва да се промени. Защото хем ние като съсловие сме ощетени, хем и пациентите са ощетени“, категоричен е д-р Ангелов.

Той е завършил медицина през 2017 г. Работи в спешното отделение на УМБАЛ „Света Анна“. Все още има предложения за работа в чужбина, но вярва, че трябва да остане тук. „Трябва да направя нещо за промяната на статуквото. Продължавам да влагам старанията, които съм влагал като студент, и в работата си в момента и навярно това е забелязано по някакъв начин“, казва по повод на наградата младият лекар.

Денят му започва много рано сутрин, когато се „впуска в приключението“, защото спешното отделение на „Св. Анна“ е много динамично и през него преминават около 100 пациента на ден. За 12-часово дежурство в голям екип по утвърден алгоритъм на работа успяват да обслужат максимален брой пациенти.

Към спешните и неотложни състояния се добавят обострени хронични състояния, а започващият есенно-зимен сезон допълва палитрата на патологията със случаите на травматизъм. „Обикновено пациентите, които идват, не са с едно заболяване. Имат повече от едно, което ние се налага по-задълбочено да диагностицираме“, разказва д-р Ангелов. За около два часа по стандарт успяват да обследват комплексно пациент, стигнал до спешното отделение на болницата.

Д-р Мирослав Ангелов признава, че отделението е модерно, голямо и разполага с доста възможности, но си пожелава повече хора да осъзнават разликата между спешно и неотложно състояние. „Постарали сме се максимално да дефинираме тези състояния. Сложили сме указателни табели в чакалнята кои състояния са спешни и подлежат на приоритетно обслужване и кои състояния могат да чакат. Така или иначе обаче българинът е свикнал веднага да бъде обслужен и понякога имаме пререкания“, споделя още д-р Ангелов.

Въпреки трупания в спешното отделение безценен опит, д-р Мирослав Ангелов мечтае да специализира кардиология. Избира тази специалност, защото още като дете губи родителите си от сърдечни заболявания.

Източник: skener.news

В категории: Здраве,

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код