Светла Несторова: Криминални схеми изкривяват плащанията на обезщетенията


Сподели:
06 Ноември 2018, Вторник
"Има криминални схеми, които изкривяват плащанията на обезщетенията." Това заяви Светла Несторова, председател на Асоциацията на българските застрахователи.

Тя е категорична, че човешкия живот няма цена и няма как да се остойностяваме нещо, което няма стойност.

Според нея трябва да се плащат реални обезщетения, но за целта е необходимо да се изгради сериозна методика на изчисления.

"Не искаме лимит на обезщетенията по "Гражданска отговорност", искаме лимит на един единствен компонент по тях - обезщетението за болка и страдание", изтъкна Несторова.
Несторова подчерта, че трябва да се дойде един момент, в който да се дава реална икономическа оценка за случилото.

По думите ѝ в България почти не се завеждат искове за щети. Председателят на застрахоателите разясни, че практиките показват, че се прибират по 80-90% от обезщетението под формата на адвокатски хонорар, наемат се погребални агенти и се работи се със служители на МВР.

"Не може близките на пострадалите да научават по-късно от адвокатите", допълни Несторова.
Несторова обясни, че когато си отиде един човек и той има деца, то обезщетението е по-голямо, отколкото на този, който има само партньор.

"У нас са ниски икономическите щети и нереално високите болки в страданията", допълни тя.
Припомняме, че вчера, 5 ноември, на пресконференция Асоциацията на застрахователите заявиха, че искат ясна методика за изплащане на имуществените и неимуществените суми.

Менда Стоянова беше единствената, която имаше смелостта да внесе промените в Застрахователния кодекс.
От Асоциацията на застрахователите обявиха, че ако не се направят законови промени, които да ограничат размера на изплащаните обезщетение, то "Гражданската отговорност" трябва да стане 1000 лв.

В неделя премиерът Бойко Борисов нареди на депутатите от групата на ГЕРБ да не приемат внесените между първо и второ четене в парламента на промените в Застрахователния кодекс.
Причината е, че след приемането на документа на първо четене, председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова внесе промени, с които се лимитират обезщетенията за роднините и близките на загинали в катастрофи.

Мотивът на застрахователите да искат лимит на обезщетенията е, че броят на претенциите е плашещ и има твърде много злоупотреби в сектора.

Източник: news.bg

В категории: Анализи, Новините, Бизнесът

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код