Иван Нейков: "Бюджет 2019 е на свръхочакванията"


Сподели:
06 Ноември 2018, Вторник
Управляващите рисуват в розово, че всички ще живеят по-добре, но мнозина ще бъдат разочаровани, казва директорът на Балканският институт на труда и социалната политика и бивш социален министър* В политиката на доходите най-важното е да са разработи механизъм за стимулиране на хората-локомотиви във всяка организация

* Инфлацията ще изяде наполовина предвиденото увеличение на пенсиите

- Г-н Нейков, как бихте определили в едно изречение Бюджет 2019?

- В областта на социалната сфера, бюджет 2019 спокойно може да бъде наречен бюджет на свръхочакванията. Дадоха се много обещания, че от 1 януари ще живеем по-добре, а това крие риск от разочарования, защото прочитът на цифрите не показва такъв ентусиазъм, какъвто има в представянето на тези цифри.

- Не са ли реалистични ключовите цифри в макрорамката на бюджета - ръст на икономиката - 3,7 на сто, средногодишна инфлация - 3 на сто, безработица - 4,8, увеличение на приходите - с над 5 млрд лв.?

- От професионална гледна точка бюджетът е много добре подготвен. За първи път толкова детайлно и подробно е разработен диспозитивът - неговата обяснителна част. Такова нещо не е имало досега. Въпросът е дали зад тези цифри или зад тези разяснения стоят нови политики. Искам да дам само един пример. Един от аргументите за растеж, с който върви този бюджет, е, че за първи път от много години подкрепата за пенсионерите ще бъде с близо 6% с актуализацията от 1 юли 2019 г. Това наистина е значително увеличение. Но ако погледнем другите цифри, картината се променя. При средногодишна инфлация 3%, половингодишното увеличение от 6 на сто ще бъде на практика 3 на сто. Казано по друг начин, това означава замразяване на покупателната спообност на пенсионерите. Вярно е, че с цифрите всичко може да се докаже и това е само един пример за свръхочакванията. Казваме на пенсионерите: "всичко ще е наред, ще живеете по-добре догодина". А тяхната оценка догодина ще бъде, че най-доброто на бюджет 2019 е, че не е по-лош от бюджет 2018.

- Коя е най-спорната прогноза в приходната част?

- Вече 4-5 години ние нямаме проблем с приходната част. Така, както е форматирана, винаги може да бъде използвана.

- Реалистично ли е увеличението на максималния оосигурителен доход на 3000 лв.?

- Тук проблемът не е в самото увеличение, това е сигурно десетето нарастване на прага, а голямата стъпка /б.р. с 400 лв./, която се предвижда. Но, честно казано, според мен апокалпиисът, който вещаят някои работодателски организации, няма да се сбъдне.

- Виждате ли някакви свръхобещания в предвиденото нарастване на доходите - на бюджетните служители - с 10 на сто, и на учителите - с 20 на сто?

- Както винаги, и тук дяволът е в детайлите, защото такова увеличение на калпак няма да е добрият ход. Затова е много важно да се изработи механизъм за стимулиране първо на хората-локомотиви във всяка една организация. Тази диференциация при всички случаи ще предизвика конфликти във всяка една система и въпросът е дали ръководствата и синдикатите ще имат смелостта да го направят.

- Къде може да се очаква най-голямо напрежение в социалната сфера?

- Агенцията за социално подпомогане и тази година ще бъде най-критичната точка, защото там и без това са на ръба на административния си капацитет. А сега, с новите ангажименти за хората с увреждания и други неща, които ще излязат, ще бъдат свръхнатоварени и системата може да не издържи.

- Много или малко са 1,3 млрд. лв. за социални разходи през 2019-та?

- Свръхочакванията идват от общия розов фон, който рисуват управляващите. И изводът е, че едва ли не всеки човек ще усети по-доброто качество на живот. Боя се, че много хора няма да усетят това и ще бъдат разочаровани.Източник: standartnews.com

В категории: Интервюта, България

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код