Словения няма да участва в срещата за "Маракешката декларация за миграция"


Сподели:
06 Ноември 2018, Вторник
Словенският премиер Марян Шарец заяви, че няма намерение да отговори на поканата да участва в конференцията следващия месец в Маракеш, на която трябва да бъде потвърдена така наречената "Маракешка декларация за миграция", посочвайки, че това е необвързващ документ.
"Глобалния договор за сигурна, регламентирана и правна миграция, наречен "Маракешка декларация", е необвързващ документ и така трябва да се гледа на него“, каза Шарец.

Той добави, че около този документ "без нужда вдигат шум" и няма намерение през декември да отиде в Маракеш, допълни БГНЕС. Шарец подчерта, че правителството оставило разглеждането на декларацията на министерството на външните работи, което сега води бившият премиер Миро Церар. И хърватският президент Колинда Грабар-Китарович няма да отиде в Маракеш.

По настояване на журналистите за промяна на отношението около Маракешкото споразумение, тя упъти интересуващите се от отговор към министерството на външните работи и европейските въпроси. „Отговорното министерство е министерството на външните работи и европейските въпроси, координатор на преговорите . Вместо да публикуват моята кореспонденция, те имаха задължение да информират гражданите за какво става дума, какво се подписва или не се подписва в Маракеш“, заяви Грабар-Китарович, добавяйки, че министерството е информирано, че тя няма да ходи в Маракеш. Оттеглянето от този договор бе обявено от Австрия, следвайки примера на Съединените щати и Унгария.

 Виена смята, че Договорът на ООН за миграция е неподходящ за регулиране на емигрантските въпроси и заплашва със загуба на суверенитет в мигрантската политика и "изтриване" на различията между легалната и нелегалната миграция. Неприсъединяване към договора обмислят също така Полша и Чехия.
Източник: actualno.com

В категории: Европа

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код