Калфин: Заплатите растат за едни, за други са замръзнали


Сподели:
08 Ноември 2018, Четвъртък


Мотивите за желание за емиграция сред българите са свързани най-вече със заплатата. Това каза бившият министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин в ефира на БНТ тази сутрин, където коментира резултатите от последното изследване на фондация „Фридрих Еберт”.

„Ако има малко над 4 млн. души в България, които са между 18 и 64 в трудоспособна възраст, всеки четвърти от тях, което е над 1 млн., обмисля варианти за емиграция. 95% търсят по-добро заплащане”, посочи Калфин.

Позовавайки се на изследването, той коментира, че посочените от хората суми, които биха ги задържали в страната, не са толкова невъзможни. Тези със средно образование, които са най-масово търсещи работа в чужбина, казват, че ги устройват между 1000 и 2000 лв., тези с висше образовани – между 2000-3000 лв. „Много малко са тези с настройка да заминат – около 10%, които казват, че и 3000 лв. не са им достатъчни”, посочва още Калфин.

Според него това показва, че проблемът е решим. „Заплатите в България растат, но не равномерно”, отбеляза още той и допълни, че „за някои растат много бързо, за други са замръзнали”.

Източник: economic.bg

В категории: Анализи, България

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код