Проф. Михаил Константинов: Политическото пространство ферментира с потенциална и актуална нестабилност


Сподели:
08 Ноември 2018, Четвъртък


Водещ: БСП и ДПС бойкотират пленарните заседания с искане за оставка на вицепремиера и лидера на Националния фронт за спасение на България Валери Симеонов. Извънредното заседание на парламента за бюджета във вторник започна с кворум на ръба. Регистрираха се 122 народни представители. След поименната проверка по настояване на ГЕРБ в залата бяха установени 129 депутати. До какво ще доведе играта с кворума и какво ще се случи след петък, ако и депутатите от „Воля“ напуснат? За това започваме разговора с проф. Михаил Константинов. Проф. Константинов, защо се предприе тази игра с кворума? Какво се опитва опозицията да наложи, да принуди ГЕРБ?

Михаил Константинов: Тази игра с кворума стана възможна благодарение на това, че парламентарното мнозинство е много крехко -122-ма  души. Към него може максимум да се присъедини още един човек, това е този един от напусналите БСП. Така че те могат да разчитат на 123 души в зала, което е на границата от 121, защото 121 по Конституция е минимумът, с който трябва да се откриват заседанията. Подобна случка имахме през 2013-2014 година с известния „златен пръст“ на един български политически лидер, когато управляващите имаха даже не 122, ами точно 120 депутата. Това от правилата на парламентаризма не се забранява, тоест това е нормална в някакъв смисъл парламентарна практика, но то може да доведе до опасна тенденция, която може да се прилага винаги, независимо от това кой е на власт, при което да се нарушава работата на парламента „на инат“. Така че тези, които го прилагат системно, трябва да си помислят, дали някой ден няма да им се стовари на собствените глави това нещо и дали държавата и народът имат сметка от него, защото е ясно, че БСП взимат курс към предсрочни избори, които между другото не знам, как точно ще ги спечелят, те може би знаят, но така или иначе се рискува нормалната работа на българския парламент, защото тези неща остават да се помнят. Видяхме ги приложени 2012-2014 година от сегашните управляващи, макар и по друг повод. Виждаме ги отново. И това може да стане много вредна практика. Надявам се тук разумът на депутатите да сработи и да се откажат от този начин на действие. Но впрочем ще видим.

Водещ: Повторенията в историята обикновено са фарс. Събитията 2012-2013 година, ако бъдат рециклирани сега, каква картина ще произведат?

Михаил Константинов: Ако има наистина предсрочни избори, много са проблематични бъдещи управляващи коалиции, които да не включват сегашните управляващи. Има една теоретична  коалиция БПС+ДПС, която вече я видяхме през този период, за който говорим. Аз не знам, как ще бъде приета от избирателите на БСП. Тя обаче може да се окаже, че също няма да стига за нормално парламентарно управление. Изобщо това, което виждаме, са опасни парламентарни тенденции – да ферментира така нареченото „политическо пространство“ с потенциална и актуална нестабилност. Пак ще апелирам за повече разум в парламентарните действия, защото в момента ние сами си рушим къщичката, без дори да имаме ясна идея за какво го правим. Ако беше паднала подкрепата към управляващите, ако имаше ясна алтернатива, да, окей, нека да отидем към избори. Всички проучвания обаче показват, че нови избори, както се казва: „ако са днес“, те днес не могат да бъдат, но ако примерно са след 60-70 дни, те нищо няма да променят. Така че тогава за какво да ги правим?

Водещ: Въпросът е дали тези, които си играят с кворума, в действителност искат да отидем на нови избори, или искат да поставят ГЕРБ в по-голяма зависимост от себе си?

Михаил Константинов: Тук е трудно да се отговори точно на този въпрос. Тези, които в момента атакуват правителството, имат собствени вътрешни проблеми. Става банално да се говори, но БСП има тежък конфликт в ръководството си – ръководството не е стабилизирано, ръководството на БСП. И това между другото ще се отрази и на евентуален изборен резултат. Аз мисля, че и ДПС има тежък проблем, който не е ясно как е решило, а именно какво е станало с ония 100 000 души или 100 000 гласоподаватели, които на последните избори гласуваха за партията на г-н Местан. Не е ясно, те къде са отишли в момента. И това ние няма как да го разберем, докато не минат през избори. Например бихме могли да знаем, какво става с тези 100 000 души, ако се отиде първо на европейски избори. Така че ДПС и БСП имат нерешени проблеми, много често когато в една партия има нерешени проблеми, тя се опитва да търси решението им навън. Така че може и това да е причина, защото когато има външен брак, вътре организацията се консолидира. Специално за БСП подозирам, че една от причините е тази, но както виждате, тази тактика не работи, защото непрекъснато излизат социологически проучвания, които показват, че БСП не качва – те имат 20% подкрепа или да кажем 22,23% от електоралната база и толкоз. Следователно това, което те правят, не е ефикасно и би трябвало може би да се коригира поведението, но това си е тяхна работа.

Водещ: Протестите от последните седмици каква роля играят в ситуацията? И като оставим настрана искреното желание и на българите да подкрепят решаването на проблемите на майките на деца с увреждания, все пак техният протест вече не се ли използва и политически? Тоест не виждаме ли и сценаристика зад цялата ситуация и напрежението?

Михаил Константинов: Техният протест от самото начало се използва политически и това винаги съм го мислел. Това не е първият граждански протест, за който се прави опит да бъде овладян политически, което между другото не е ненормално нещо. Това също е демократична практика, но по този начин автентичността на този протест очевидно се губи. Аз, откровено казано, вече не знам какво точно се иска в тази област. Разбира се, там има искане за оставка, което е разбираемо, не знам дали то ще доведе до това, което очакват организаторите, или не. Но доколкото разбирам, парите са обсъдени и трябва да се гласуват. Впрочем вижте абсурда: в момента чисто хипотетично правителството падне и веднага отидем на нови избори, парламентът се разпусне, няма кой да гласува тези пари, които децата с увреждания очакват да получат. Така че го има и това нещо – когато клатим лодката, трябва да внимаваме докъде я клатим, за да сме заедно с нея. Там проблемите действително са натрупвани, имаше много неадекватни реакции на някои политици. Изобщо българските политици трябва да се научат да говорят малко по-обрано и както се казва – да броят, ако не до 10, то поне до 5, преди да говорят. Много помага броенето до 5. Иначе когато плещиш, каквото ти дойде на езика, се получават неприятни ситуации, независимо от това, какво си искал да кажеш. Просто обществото е настръхнало, хората са изнервени и трябва да бъдем много внимателни в общуването помежду си.

Водещ: Проф. Константинов, още една сюжетна линия, макар и засега сякаш второстепенна, се роди и, за съжаление, пак от управляващите. Няма обяснение, защо бе решено чрез допълнителните разпоредби в бюджета да бъде отнет автомобилът на омбудсмана Мая Манолова? Не принудиха ли омбудсмана зорлем да започне политическа кампания, защото това се получава и го виждаме да се случва?

Михаил Константинов: Дали трябва омбудсманът да ползва автомобил и практически охрана на НСО, защото шофьорът на НСО – той е и охрана, няма защо да се лъжем, е въпрос, който трябва да се уреди законово. И ако той се уреди по този начин – чрез закон, няма да има никакви спорове по въпроса. Но действително, че по този начин г-жа Манолова допълнително си донесе някои бонуси. От друга страна там историята е леко смехотворна. Така че аз не бих преувеличавал. Предполагам, че това скоро ще се изчисти. В крайна сметка институцията на омбудсмана има достатъчно пари. Те имат бюджет от 3 милиона лева. Така че биха могли една служебна  кола да поддържат или даже две служебни коли, защото действително е смешно, когато тя обикаля страната, да го прави с влак или с автобус. Служебните коли са за това, за да се върши служебна работа. Така че това също е решение. Купуват си една кола. Наемат си един-двама шофьори и си действат независимо от НСО. Там действително няма опасност за живота на лицето, няма и основание НСО да го охранява, това също е факт.

Водещ: Гложде въпросът: от глупост ли беше направено това или нарочно? Защото така може да се създаде един политически проект за в бъдеще, например, управляващите да имат нов коалиционен партньор при други избори.

Михаил Константинов: Чак до там не бих казал, че ще се стигне.

Водещ: Стои като въпрос. Не знаем, дали ще се стигне, но стои като въпрос.

Михаил Константинов: У нас много често се действа спонтанно, говорят се неща, които после се оказва, че е по-добре да не се говорят. Но въпросът с колата на омбудсмана трябва да бъде уреден. Защото има си закон за НСО, има си списък за лицата, които трябва да бъдат охранявани, на които трябва да им бъде осигурен транспорт и когато този списък е ясен, когато законите и наредбите са гласувани, и обществеността е запозната с тях, там не би трябвало да има спор. Ясно е, че става дума за дупка в закона. Изглежда, че, в момента законът не е пред мен, но очевидно името на омбудсмана не е споменато в списъка от лицата, които НСО обслужва, ако беше споменато, няма какво да се говори, то е така. Така че и там има нещо не съвсем доизпипано и става повод за тази разправия. Това е прекалено дребна случка. Аз мисля, че и самата Мая Манолова се отнесе, в смисъл леко шеговито към това, но както и да е. Случката е незначителна с една дума.

Водещ: Проф. Константинов, моля ви за отговор на няколко въпроси от международен характер. Започнаха гласуванията за междинните избори в САЩ. Наричат ги критични. От тях очакват оценка за управлението на президента Доналд Тръмп. Какви са сценариите след тези избори?

Михаил Константинов: Общо-взето най-вероятно се очертава междинният сценарий, при който републиканците запазват контрола над Сената, Горната камара на американския конгрес, а пък губят мнозинство в Камарата на представители, това на което ние викаме Конгрес. Защото там всичките 435 народни представители подлежат на избор, докато в Сената, който е 100 души, само 35 места се оспорват. Би трябвало да са 33, но двама души си подават оставката, така че за 35 сенатори ще се гласува. Това е доста често срещано разделение. Сената – в едната партия, а долната камара, камарата на представителите – в другата  партия.

Водещ: Как ще се отрази това разпределение на политиката в САЩ, ще се блокират ли решенията на президента?

Михаил Константинов: Опитът показва, че при такива междини избори обикновено управляващите губят контрола над едната или над двете от тези институции. Така че е логично да изгубят единият контрол. Просто ще бъдат ограничени републиканците в своите действия, но пък и досега в някакъв смисъл президентът Тръмп имаше проблеми, въпреки че беше републиканска и Долната и Горната камара. Но той имаше доста противници и в самите среди на републиканците, които не бяха съгласни с някои от неговите инициативи и гласуваха против това, което той предлагаше. Така че нищо особено няма да се промени, освен ако не загуби и двете камари. Ако изгуби и двете, очевидно ще тръгнат процедурите по импийчмънт и той ще се чувства доста по-несигурен. Това между другото веднага ще се отрази на международното положение, тъй като силата на Тръмп вече ще намалее в този аспект. Той има проблеми с Китай, с Русия, има проблеми в Сирия, със Северна Корея. Разправии със съюзниците от НАТО и т.н. Т.е. това вече ще означава отслабване на този масиран международен натиск, който администрацията на Тръмп упражнява. А дали ще е за добро или за зло, е друг въпрос, но така или иначе международното влияние на САЩ ще бъде леко накърнено в случай, че Конгресът, т.е. долната Камара бъде загубена от републиканците.

Водещ: Загубата на Конгреса как ще се отрази в политиката на САЩ на Балканите?

Михаил Константинов: Тук също ще има влияние, тъй като Щатите по начало са силни играчи на Балканите и процесите около Косово, например, във всеки случай ще бъдат забавени или блокирани. Въпреки всичко кой знае колко кардинални промени аз не очаквам, в крайна сметка има и постоянни вектори във външната политика на такава велика държава като САЩ и общо-взето промени ще има, но предполагам че няма да бъдат кардинални. Остават само няколко часа, докато разберем всъщност какво става в САЩ.

Цоня Събчева


В категории: Интервюта

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код