Варна отбеляза 140 години от създаването на Българската земска война


Сподели:
08 Ноември 2018, Четвъртък


По случай 140 години от създаването на Българската земска война и 133 години от победата при Сливница през Сръбско-българската война 1885 година, на 7 ноември във Варна се проведе военен ритуал за полагане на венци и цветя, отслужване на заупокойна молитва и изпълнение на шоу-спектакъл от представителен блок от курсанти, научи Moreto.net.

Организатори на събитието бяха Военноморските сили, Националният военен университет „Васил Левски”, Висшето военноморско училище „Никола Йонков Вапцаров” и Териториален отдел-Варна на Изпълнителна агенция „Военни клубове и военно-почивно дело”, със съдействието на Община Варна и Варненската и Великопреславска Света митрополия.

Строят на почетния караул и Представителния духов оркестър, пред „Паметника на приморци, загинали в Сръбско-българската война 1885 година”, беше приет от контраадмирал Митко Петев, командир на Военноморските сили. Беше отслужена заупокойна молитва за загиналите за свободата и независимостта на България.

Венци и цветя на признателност поднесоха областния управител на област Варна, командирът на ВМС, представители на Община Варна и Общински съвет Варна, Варненска и Великопреславска Света митрополия, областна дирекция на МВР- Варна, районните кметства, военно-патриотичните съюзи и Военноморски клуб Варна.

Пред присъстващите гости и граждани на Варна курсантите от Представителния блок на Националния военен университет „Васил Левски”, заедно с Представителния духов оркестър на ВМС, демонстрираха изпълнение на строеви хватки и движения.

Униформите и оригиналното въоръжение от периода на войните за национално обединение бяха ярко допълнение към великолепното изпълнение на бъдещите офицери. Под ръководството на подполковник Евгени Пенчев, командвани от капитан Ивелин Тодоров, те създадоха уникална обстановка и по един наистина атрактивен и завладяващ начин накараха зрителите на спектакъла да усетят величието и непреходността на делото на нашите славни предшественици.

Източник: moreto.net

В категории: Новините, Новините

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код