Американски съдия блокира строителството на нефтопровода Keystone XL


Сподели:
09 Ноември 2018, Петък
Федерален съдия в Монтана блокира строителството на петролопроводната система Keystone XL, за да даде повече време за проучване на потенциалното влияние на проекта върху околната среда, съобщава АП.
Местният всекидневник Great Falls Tribune пише, че решението на съдия Браян Морис идва, докато базираната в Калгари енергийна компания TransCanada се подготвя да изгради първите фази от нефтопровода в Северна Монтана.

Природозащитни организации съдят TransCanada и Държавния департамент на САЩ във федерален съд в град Грейт Фолс, Монтана.

Морис мотивира решението си с това, че анализът на правителството не представя пълна картина на ефекта върху околната среда.

1900-километровата тръба ще транспортира до 830 000 барела суров петрол на ден от канадската провинция Албърта и Монтана до станции в Небраска, а оттам до рафинерии на Мексиканския залив.
"Блумбърг" припомня, че искът на природозащитните организации е внесен през март 2017 г., след като президентът Доналд Тръмп одобри проекта.

Проектът за петролопровода от канадската провинция Албърта до Тексас и Луизиана е построен вече в отделни участъци. Той доведе до спорове в американското общество заради опасността от екологични рискове.

Лидерна мнозинството изрази надежда държавният глава да подпише проекта, тъй като е важен за икономиката. Предвижда се той да създаде 42 000 работни места.

Източник: news.bg

В категории: Новините, Новините

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код