България спря Истанбулската конвенция на европейско ниво


Сподели:
09 Ноември 2018, Петък
В парламента се разгоря истински дебат между наридноя представител проф. Иво Христов и министъра на външните работи Екатерина Захариева.

„Има ли предприети действия за оттеглянето на подписа на министър Захариева от Истанбулската конвенция и каква позиция ще изрази българската държава при обсъждане на ратификацията на Конвенцията в Европейския съюз?”, попита проф.Иво Христов.

Той припомни, че министърът на външните работи Екатерина Захариева на 20.04.2016 г. е подписала Истанбулската конвенция. 

„Конституционният съд постанови, че текстове на Истанбулската конвенция противоречат на нашата Конституция. МС оттегли от НС предложението за нейната ратификация, но въпросът не е окончателно решен. Бъдещото ратифициране на този документ от ЕС ще ни задължи да прилагаме разпоредбите на Конвенцията“, подчерта народният представител.

На този въпрос Екатерина Захариева отговори:

"Няма как да одобрим включването на България в конвенцията, точно поради решението на КС. Можете да се гордеете - България ще бъде причина целият ЕС да не прилага конвенцията"

„Не споделям инсинуациите, че едва ли не благодарение на някаква наша позиция сме възпрепятствали ЕС да приеме адекватни юридически текстове за борба с домашното насилие. Това се нарича спекулация. Аз съм юрист и знам, че в българското право има достатъчно инструменти такава практика да не се допуска. Големият проблем не е отсъствието на нормативна база, а в нейното адекватно приложение“, каза още депутатът от левицата.
По неговите думи, под миловидната форма за борба с насилието срещу жени и деца, се прокарват идеи, ценности и практики, абсолютно несъвместими с българския цивилизационен код.”

Екатерина Захариева заяви:

„Решението на Съвета по европейски въпроси в Министерството на правосъдието от 1 ноември, което гласи, че това е нашата рамкова позиция и ние не можем да се отклоним от нея, защото има решение на Конституционния съд, на което правителството трябва да се подчини. Няма как да одобрим включването на България в конвенцията, точно поради решението на КС. Можете да се гордеете - България ще бъде причина целият ЕС да не прилага конвенцията. Това не означава, че различни държави ,които вече са я ратифицирали, няма да я прилагат"
Тя отново подчерта, че ЕС няма как да я прилага, тъй като е ясно, че правилата изискват нито една държава да не изрази несъгласие, за да стане решението задължително за всички.

Източник: vlastta.com

В категории: България,

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код