АЕЖ-България призова президента да наложи вето на закона "Пеевски"


Сподели:
13 Ноември 2018, Вторник
Президентът Румен Радев да наложи вето на медийния законопроект, внесен от депутатите от ДПС Делян Пеевски, Йордан Цонев, Хамид Хамид и Велислава Кръстева, призова Асоциацията на европейските журналисти – България.

В изпратено днес писмо до държавния глава АЕЖ-България изразява притеснения за редица формулировки в текстовете, приети на второ четене от парламента на 1 ноември 2018 г.

Едно от тях е наименованието на Закона за задължителното депозиране на печатни и други произведения, към който е добавено „и за обявяване на разпространителите и доставчиците на медийни услуги“. Така законът, който досега се отнасяше единствено до печатните произведения, вече регламентира отношения в много по-широк обхват, засягащ всички медии, посочва АЕЖ-България.

Друго е размерът на размерът на предвидените санкции. Според АЕЖ-България поставянето на долна граница от 10 000 лв. за първо нарушение и 20 000 лв. за второ не просто е непропорционално, а сериозно застрашава свободата на печата и другите средства за масова информация.

Не по-малко притеснително е задължението медиите да предоставят на държавата данните на лица, които са дарили минимални суми от порядъка на няколко лева, посочва асоциацията и изброява още няколко несъвършенства в законопроекта.


В категории: Новините, Новините

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код