Свилен Гамолов: "Талантът има нужда от постоянна тренировка"


Сподели:
16 Ноември 2018, Петък
Свилен Гамолов е световноизвестен български продуктов и интериорен дизайнер. Работи по професията си от 23 години в България, Кипър и Китай. Завършва Националната художествена академия в София със специалност "Промишлен дизайн",специализира интериорен дизайн в Норвегия. 

През м. май 2018 г. печели академичната награда Топ 100 за най-добрия дизайн в света в ежегодните награди на Design Intelligence Award (DIA), в гр. Ханджоу, Китай. В края на м. юни и началото на м. юли, в гр. Комо, Италия, се проведе церемонията по отличаване с престижните награди на A' Design Awards & Competition, където Свилен Гамолов печели най-високата, Платинена награда за най-добър дизайн в света за 2018 г., от общо 45 906 представени проекти и продукти от цял свят.

Свилен Гамолов е член на 6 международни професионални асоциации, както и на Световния Дизайн Консорциум (WDC). Има и свое собствено студио за дизайн Gamolov Design Studio.

Разкажете ни повече за себе си.
Роден съм, живея и работя в гр. Варна. През 1987 г. завърших с отличие средно специално образование в Национална гимназия по пластични изкуства и дизайн "Академик Дечко Узунов", гр. Казанлък, с профил "Промишлен дизайн". Специализирах в Норвегия през 1992 г. в профил "Интериорен дизайн". През 1995 г. завърших висше образование в Национална художествена академия, гр. София с профил "Промишлен дизайн".

През 2009 г. участвах в щанда на Българска група за дизайн "Черга" в изложението "100% Design" в Ърлс Корт, Лондон. Това е една от най-значимите първи изяви на българския дизайн зад граница в съвременната история на България.  Участвал съм също като член на жури в конкурса "Бъларска мебел на годината", проведен в Интер експо център, в гр. София през 2017 г. и международния конкурс за продуктов и графичен дизайн COW International design festival, в гр. Днепропетровск, Украйна през 2017 г.

Тази година основах своя бранд Gamolov, който предлага продукти от най-висок клас, произведени в България. Това са предимно мебели с мой авторски дизайн, предназначени за потребителите по целия свят.
Завършили сте НХА в София със специалност "Промишлен дизайн". Как се насочихте към тази сфера?

Изборът някак бе естествен за мен. Като малък постоянно творях разни чудати механизми, рисувах много и се занимавах със скулптура. Родителите ми ме подкрепиха за избора на следващо учебно заведение, за което дълбоко им благодаря. Но донякъде и те бяха заинтересовани да отида да творя някъде по-далеч, защото, гонейки другата си мечта да стана космонавт, някои гардероби и килими у дома бяха станали на дупки от опитите ми в конструиране на космически ракети с експлозивни двигатели...

В Художествената гимназия в гр. Казанлък имах късмет на уникални по дух хора и преподаватели. За мен те ще останат в сърцето ми като истински възрожденци, запалили в умовете на цялото ни поколение един истински, буен огън, който гори в нас и до днес. Благодаря ви, Учители! Художествената академия ми даде онзи завършващ щрих на знание и подготовка, които ме доизградиха като силно мотивиран промишлен дизайнер. Това отново дължа на прекрасния екип от преподаватели и професори. Сред тях изпъкват имената на покойния вече проф. Димитър Ерменков, доц. д-р изкв. Незабравка Иванова, проф. Кирил Гогов и много други.

Какви качества е нужно да притежава един интериорен дизайнер, за да бъде успешен?

Въздържам се да давам универсални съвети. И все пак. На първо място е наличието на изявен талант. Но той се подхранва с упорита работа, постоянно усвояване на нови знания и накрая наличие на състезателен дух. Това е много трудна професия, в която има огромно натрупване на прекрасни примери в световен мащаб. Освен знаещ и можещ, трябва да си наистина уникален творец, за да постигнеш разпознаваема идентичност.

В интервю за италианска медия ми бе зададен въпросът какво отличава един добър дизайнер от един изключителен дизайнер. Отговорих, че добрият дизайнер познава установените стандарти и ги прилага добре в своята работа, докато другият изследва проблемите и намира решения, които се превръщат в нови стандарти за следване. Смятам, че дизайнът и бойните изкуства имат много общи характеристики. В тяхната основа лежат еднакви философски принципи и кодекс на поведение, труд и дисциплина в борба на сили и идеи за един по-добър свят. Така талантът има нужда от постоянна тренировка, за да работи и да служи на това, за което е предназначен.

Работите навсякъде по света и сте един от най-известните и търсени интериорни дизайнери. Срещали ли сте трудности по пътя си и как ги преодолявате?

Да, разбира се, трудности има и това е нормално и дори необходимо за личностно надграждане. Но всяка трудност се преодолява с отделяне на внимание на детайлите и подходяща комуникация. Работата в екип по проекти с международни компании е изключително полезна в професионален план. Аз приемам това като безценен опит и знание.

Как черпите вдъхновение и творчески идеи за проектите си?

Трудно е да се обясни. Достатъчно е да затворя очи и да помисля за момент. После в главата ми нахлуват идея след идея. В унес хващам нещо за писане и къс от някаква хартия и нещата започват да оживяват. Обичам графичния си таблет, с който сме неразделни. Понякога си отпускам мигове, отивам до Морската градина или на плажа, присядам някъде и почвам да рисувам в безвремие.

В някой момент идвам на себе си и установявам, че съм нахвърлял идеи за месеци и дори години напред. Морето е моето тайно оръжие. И това не е свързано с определен сезон. То винаги въздейства на сетивата с усещане за елегантност, финес и свобода. Там е най-доброто ми работно място, а не офисът. На брега съм създал повечето си идейни скици.

През м. май тази година спечелихте академичната награда Топ 100 за най-добрия дизайн в света. Какво означава за вас това признание?


Първо трябва да разкажа какво представлява самият конкурс. Той е сравнително нов международен конкурс за дизайн. Това бе едва третото му издание. Но това, което го прави наистина авторитетен, е неговият домакин и международното жури, съставено от личности като: Марк Брейтенберг, Джош Оуен, Ралф Вайгман, много други именити професионалисти и преподаватели по дизайн в някои от най-престижните университети в света. Домакин на конкурса е Държавната академия за изящни изкуства на Китай. Тя се намира в гр. Ханджоу.

В моята категория, Културна иновация, раздел мебели, участвах с проекта за стол Ексо. Ексо е стол с многофункционално предназначение за интериора, но има възможност да бъде трансформиран и за външна употреба. От този базов дизайн занапред предстои да се разработи серия от продукти. В момента столът е в усилена подготовка за въвеждане в масово производство под моя бранд Gamolov, с участие и подкрепа на една от най-големите компании за производство на мебели в България. Надявам се през идната година този продукт да е стъпил на всички основни пазари в Европа. И това да е само едно начало. Това признание и победа посвещавам на популяризирането и утвърждаването на българският дизайн. Посвещавам го на България.

През лятото на тази година печелите най-високата Платинена награда за най-добър дизайн от хиляди проекти по света. Тежат ли успехът и отговорността?

Това е вторият такъв случай и победа за България в цялата история на A' Design Award, в Комо, Италия. За първи път през 2010 г., нашият колега, арх. Петър Захаринов, печели Платинена награда в този престижен конкурс. Осем години по-късно, успях да повторя това постижение, при многократно повече участници и огромна международна конкуренция. Това прави наградата толкова ценна победа. Това е признание за мен и България. Доказателство за това, че тук може да се създава дизайн на ниво. Много се радвам за факта, че България убедително започва да налага своя дизайн идентичност. Що се отнася до мен, не бих казал, че успехът и отговорността ми тежат, когато зная колко много още имам да дам от себе си.

Какво ви дава и какво ви отнема тази професия?

Професията ми на дизайнер ми дава ежедневна доза усмивки. Тогава се питам какво по-ценно от усмивка може да ми отнеме?

Какво за вас е България?

България е моята надежда, моята вяра и моята любов.

Източник: uspelite.bg

В категории: Интервюта, Култура

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код