Мечът и пръстенът на хан Кубрат пристигат у нас


Сподели:
19 Ноември 2018, Понеделник
Мечът и пръстенът на хан Кубрат ще бъдат показани в България през следващата година по предложение на премиера Бойко Борисов. Това потвърди министърът на културата Боил Банов след среща с директора на Ермитажа Михаил Пиотровски.

Министърът уведоми, че вещите на хан Кубрат ще бъдат изложени пред българската публика по време на "Дните на Ермитажа" през 2019 г. Събитието се подготвя взаимно с най-големия руски музей.

Той допълни, че с Михаил Пиотровски са обсъдили и възобновяването на отношенията с Ермитажа и обмена на изложби и специалисти.

Мечът и пръстенът на хан Кубрат са част от Перешчепинското съкровище. То е едно от двете съкровища извън съвременните български земи и е от изключително значение, тъй като е доказано на Кубрат. Мечът на хана е дешифриран с дължина 94 см и датира от 30-те години на 7 век. Изработен е в Източната Римска империя и е подарък на Кубрат от император Ираклий. Съкровището съдържа и няколко пръстена печати и други лични вещи. То е от погребението на Кубрат и е открито на 29 май 1912 г. в степта.

Източник: news.bg

В категории: Новините, Новините

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код