Макрон похвали отношенията между Франция и Белгия по време на официалната си визита в кралството


Сподели:
20 Ноември 2018, Вторник
Еманюел и съпругата му Брижит прекараха по-голямата част от деня с белгийския крал Филип и кралица Матилда. Преди държавния банкет двете двойки посетиха Музея на изящните изкуства в Гент

Еманюел Макрон призова за укрепване на "интензивните отношения" между Франция и Белгия в първия ден на държавното си посещение, първото на френски държавен глава в Белгия от близо половин век, предаде Франс прес

Макрон избегна обсъждане на протестите във Франция и наблегна на хвалене на "приятелството и здравите връзки" на двете съседни страни, припомняйки, че Франция има най-дългата си континентална граница с Белгия - около 620 км.

Макрон и съпругата му Брижит прекараха по-голямата част от деня с белгийския крал Филип и кралица Матилда. Преди държавния банкет двете двойки посетиха Музея на изящните изкуства в Гент.

Европа постоянно бе възхвалявана, както от Макрон, така и от белгийския либерален премиер Шарл Мишел: и двамата се представиха като защитници на прогресисткия лагер срещу този на популистите. Мишел призова за мултилатерализъм и нов тласък за ЕС.

"Именно тази амбиция искаме да внесем заедно в европейските дебати", каза белгийският премиер. "Ние заедно защитаваме един силен мултилатерализъм", заяви и Макрон, който вече посети 19 от другите 27 страни от ЕС в контекста на изборите за Европейски парламент догодина.


Двамата лидери не коментираха публично неотдавнашното решение на Белгия да купи американски изтребители Ф-35 вместо европейски самолети. Френският президент беше изразил съжаление за този избор, който по думите му е "против европейските интереси". Макрон публично защити Пакта на ООН за миграцията, чието подписване в Белгия се сблъсква с нежеланието на участващите в управляващата коалиция фламандски националисти. Този текст среща възржения в редица европейски столици, сред които Виена, Будапеща и Прага.

Източник: epicenter.bg

В категории: Новините, България

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код