Корнелия Нинова призова депутатите да намалят заплатите си с 543 лв.


Сподели:
20 Ноември 2018, Вторник
Според червените, депутатската заплата трябва да се фиксира към минималната, а не към средната работна заплата в страната

„Икономически въпрос. Къде по света заплата се определя по този начин – автоматично да нараства без оглед на производителност на труда, на резултат от този труд и т.н.? Въпросът е дори на трудовото право. Заплатата е въпрос на договор между работодател и работник. Нашият работодател е народът. Питам колегите от другите парламентарни групи – вашите избиратели, работодатели съгласни ли са с това, което се случва? Автоматично на всеки три месеца да ни растат доходите.

Два пъти правим такова предложение. Едното беше в началото на това Народно събрание, втори път го правихме през април месец. И двете бяха отхвърлени. Сега го внасяме и трети път. Последователни сме в това, но не се справяме. Ето и аз го казвам: Не се справяме с тази битка! С всички аргументи, които даваме, затова внасяйки го, се обръщаме към президента и омбудсмана, които също ще получат увеличение на заплатите“, бяха точните думи на Нинова.

Това, което правим, е ритуално самоубийство на политическата класа, заяви Нинова. Тя призова президентът и омбудсманът да заявят позициите си.

Вярвам в чувството за справедливост на президента и омбудсмана и ги призовавам да изразят позиция за заплатите на политическия елит”, каза Нинова.

Все едно си слагаш въжето пред тези хора и чакаш да ти ритнат стола. Народите масово въстанаха срещу привилегии, неравенства, облаги на политически елити. Модерните европейски лидери си взеха поука“, обърна внимание Корнелия Нинова.

Според социалистите депутатската заплата трябва да бъде 2976 лв., колкото е била в края на предишния парламент. Според червените депутатската заплата трябва да се фиксира към минималната, а не към средната работна заплата в страната.

„Една несправедливост се случва от много време в политиката и за съжаление продължава. Несправедливост, която ние няколко пъти се опитваме да сложим край. Безуспешно досега - два пъти. Ще опитаме трети път“, каза Нинова.

И изтъкна, че в ситуация, когато на улицата има десетки хиляди граждани, които протестират, в този момент депутатите да си увеличават заплатите е неморално и абсолютно сбъркано поведение.
„Заплатите на политическия елит ще се увеличат и то със задна дата с 90 лв. при положение, че знаем с колко се увеличават пенсиите“, възмути се Корнелия Нинова.

Нинова обяви, че търси всякаква подкрепа – морална, публична, за да се възстанови поне малко чувството за справедливост в това общество.
„Всяко увеличение, което получавам го дарявам на болни хора“, обяви тя.

Източник: epicenter.bg

В категории: България

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код