Росен Гевшеков, Младен Николов и Баркев Киркоров - екипа, който създаде "умна пейка" във Варна.


Сподели:
23 Ноември 2018, Петък
Студентите от ТУ във Варна Росен Гевшеков, Младен Николов и Баркев Киркоров ( NSpot), създоха "умна пейка" с 3 USB-порта за зареждане на телефони. 
Иновативният им проект можем да намерим до езерото в Детския кът на Морската градина във Варна.

Що е то "умна пейка"?


Като обикновена пейка, ама с USB-портове. Да, това означава, че можеш хем да си навън, хем да си чатиш на телефона, колкото си искаш без да се притесняваш кога ще ти падне батерията. Прекрасно решение за постоянното бръщолевене на родителите ни "Я, стига с тоя телефон. Излез малко навън!", не мислите ли?

Но освен това, пейката има и още една функция - на 21-инчов дисплей със защитно стъкло e предвидено постоянно да тече любопитна информация, както и реклами. Звучи страхотно, нали?

Кой я създаде?

Това е екипът от студенти NSpot. Тримата представители на Техническия университет във Варна са Росен Гевшеков ("Софтуерни и интернет технологии"), Младен Николов ("Индустриален мениджмънт") и Баркев Киркоров ("Индустриален дизайн"). 

Идеята обмислят най-напред първите двама, но освен технологичните познания и идеи на единия и мениджърските познания на другия, им били необходими също и дизайнерски решения. Така в екипа им се включва и Баркев Киркоров.

За финансирането на проекта получават одобрение от Община Варна по дейността „Младежки проекти” 2018г. на дирекция ”Образование и младежки дейности”. Одобрение и съдействие получават също и от младежката неправителствена фондация „Мейдей”, която оформя документацията им по заложената програма.

Как "умната пейка" се разработи?

Целеустремените момчета работят над иновативния си проект по цели нощи. Компютърните умения на Росен били една от най-важните части на завършването на продукта. Той помагал във всеки момент, въпреки че за известно време му се налага да прекъсне обучението си по финансови причини.

Първоначалната идея на NSpot бива пейката да се намира в беседка, оборудвана със сензор за чист въздух. Но сензорът трябвало да се издигне на над 1.80 метра, a средствата не достигнали. Затова момчетата решили да създадат само "умната пейка". Първоначалният проект бива замразен и септември екипът започва да работи над новата концепция. Запазено е част от планирането на основните функции, но вече мащабът бива в по-редуциран вид.

Новото проектно решение студентите залагат и изпълняват чрез компютър, но без да имат познания по заваряване, за работа с ъглошлайф и рязане на метали.  Налага им се също да се учат в движение за самото конструктивно изграждане на пейката. Листовият алуминий от 3 мм е изрязан и огънат в завод „Мауер”, но не се минава и без техни доработки. Трябва да се бърза, защото е нужно срочно да предадат финансовия си доклад до Общината и да се приключи коректно счетоводно проектът.

Така в рамките на 2 седмици пейката е изградена от метал с нужното защитно стъкло от закален триплекс, за да издържа на тежести. Специално уплътнена е и против атмосферни влияния. Чрез лицензирани фирми са получени необходимите сертификати, включително за оценка на електрическата системата. Захранването основно е чрез слънчев панел, но системата е хибридна, за да може при липса на слънчев заряд да се ползва електричество от мрежата на Детския кът.

И сега накъде?

Следваща им цел е да направят „умната пейка" още по-функционална и удобна за ползване. Вдъхновени от мисълта, че тя е първата създадена във Варна и една от не многото в европейски страни, младежите смятат да преминат към по-разширено производство на полезния за този нов пазар продукт. Чрез изработената си вече технология и натрупания опит, те имат готовност да изработват „умни пейки" и за други градове в страната, партнирайки си с подходящи фирми.

До края на годината момчетата целят да разработят платформа за технологични новини и ревюта на недостатъчно известни иновативни продукти, която да се превърне в мрежа за споделяне на идеи, опит и добри постижения. А още с началото на следващата –  екипът е решен да разработи иновативен продукт вече насочен не към градските нужди (smart city), а за домашно ползване (smart home). В многото домакински уреди, в които засега отсъства съвременна „умна” технология, тя би могла да бъде въведена и да се използва в бита на семействата.

Остава ни дружно да им пожелаем още много успехи, които да осъвременят бита ни! Нас, екипа на Успелите, проекта искрено ни възхити и вдъхнови, а теб?

Източник: uspelite.bg

В категории: Интервюта, Култура

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код