"Оратница" - групата, която прославя българския фолклор в Европа


Сподели:
30 Ноември 2018, Петък


Днес обичаната българска група "Оратница" представи третия си студиен албум Alter Ethno.През изминалата година "Оратница" бяха посланик на българската музика в поредица събития, свързани с Европредседателството, а през месец септември изправиха на крака Зала Арена Армеец на откриването и гала церемонията на Световното първенство по художествена гимнастика. Какво споделиха те четете в следващите редове!

В края на този месец предстои да излезе третият ви студиен албум Alter Ethno?

Ако се върнете назад, колко труден беше пътят, който ви доведе до тук?

Дияна: Когато правиш това, което искаш истински, а именно да правиш музика с отворено сърце и душа - не е трудно. :)

Ася: Няма да лъжа, че пътят ни беше труден и изпълнен с различни препятствия, но истината е, че с много желание и търпение постигнахме целта си. :)

Християн: Никоя дейност, в която има смисъл, не е лесна за правене. Освен лежането - а в него има много смисъл. В новия ни албум сме дали всичко от себе си, което можем да дадем на този етап. Както казва нашият приятел Венци Такев - "Много труд е хвърлено!"

Бъни: Доста труден беше пътя до тук, а и продължава да е. Различни пречки и препятствия с времето са се появявали във всякакво естество и се радвам се съумяваме да ги прескачаме, заобикаляме и преборваме. И да продължаваме да сме устойчиви.

В музикално отношения новият албум се различава в голяма степен от предишните два. Защо решихте да смените посоката?

Дияна: Всяко нещо търпи развитие, а именно това е развитието на Оратница с всеки нов албум.

Ася: Аз не смятам, че трябва да говорим за смяна на посока. За нас посоката е една и съща, защото винаги сме готови да разчупим рамките, да експериментираме във всеки следващ албум и да покажем нещо ново и иновативно!

Християн: Би било скучно, ако е същото. От друга страна е предизвикателство да смесваш различни изразни средства, стилове, жанрове, и да не спретнеш горещо ястие, подправено с плодовете на лозето. Стараем се да бягаме от кича и посредствеността, но не ни е страх да опитваме - каквото и да ни хрумне.

Бъни: В годините които минаха между издаването на последния албум и този, се случиха доста неща, които ни развиха. Мисля че е съвсем нормално, най -вероятно и следващите албуми ще са различни от този. Освен, ако не спрем на тово ниво, но сме съмнявам ;)

Всяка една песен от Alter Ethno е епизод от една обща история, която разказва албумът. Как ви хрумна тази оригинална идея?

Дияна: Музиката сама по себе си е приказка, всяка песен е история и всички песни правят една история, носи си го!

Християн: Това беше идея на нашия приятел и мениджър Тим Гюбел, който живее в България от сто и трийсет години и още не е научил български като хората. Всеки народен текст може да се тълкува по различни начини. Това, че Радка налива вода може да означава много неща. Открихме, че ако свържем текстовете, те започват да разказват история: В наше село дойде чужденка. Наш Георги поиска да я вземе. Майка му пък не дава, но той удря една ракия и решава да премине реката и да я вземе. Сапунка от класа. 

През изминалата година бяхте посланик на българската музика в поредица събития, свързани с Европредседателството.Какви емоции ви донесе това?

Дияна: Положителни, разбира се, интересно беше и сме горди...

Ася: За мен беше голяма чест и щастие, че имах възможност да участвам на такова отговорно и важно събитие!

Християн: Беше интересно да работим по определена задача на определена тематика. Беше като разгрявка, упражнение преди да започнем работа по албума.

Бъни: Беше интересно като експеримент за нас, имахме музикална задача там свързана с концепцията на цялото събитие. Трябваше да променим аранжиментите на песните и да ги синхронизираме по тематични прожекции и стана много добра комбинация.

Освен нов албум, ви предстои и национално турне. Кои градове ще посетите?

Ася: Градовете, които посетихме до сега бяха Перник и Варна. Остават ни Велико Търново, Русе, Бургас и не на последно място голямата премиера на "Alter Ethno" в София (Mixtape 5) на 30.11! Българският фолклор е обичан не само у нас, но и по света. И все пак – къде ви приемат по-добре – у нас или в чужбина?

Дияна: Навсякъде ни приемат добре, аз се чувствам добре навсякъде, където пеем! Ася: Не мога да кажа точно. Хората са различни навсякъде, но в същото време еднакво ни се радват и ни подкрепят.

Християн: Въпреки че пеем на български, реакцията на публиката пред нас не се различава в зависимост от националността. Понякога може да сме в някой български град и хората да ни гледат странно, а пък да свирим в някое незнайно градче в Полша примерно и от публиката да си късат ризите и да искат още и още музика. Хората отиват на концерт на живо, за да се разсеят, да се усмихнат, да се развълнуват - това е най-важното. Ние успяваме да постигнем емоцията.

Бъни: Имаме един лаф в групата "хайде пак сме при клета майка Германия", хаха :) Имали сме страхотни и незабравими концерти там, както по фестивали така и в клубове. Определено приемат с радост там нашата музика, но и на доста други места извън БГ сме имали невероятно концерти, музиката няма граници, хората танцуват и се радват дори и да не разбират текста.

Източник: actualno.com

В категории: Интервюта, Култура

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код