Кои са четирите компонента на устойчивото щастие и как да ги развием?


Сподели:
06 Декември 2018, Четвъртък
Устойчивото щастие или т.нар. благосъстояние може да изглежда като нещо трудно за дефиниране, но всеки го усеща, когато присъства в живота му. То произлиза от начина, по който преживяваме живота – хубавото и лошото, лесното и трудното. Това усещане за благосъстояние може да се променя с времето и се влияе от различните аспекти на нашия живот – работата, взаимоотношенията и отношението към живота.

Благодарение на своите изследвания в областта на невронауката неврологът Ричард Дейвидсон и неговите колеги откриват, че благосъстоянието не е нещо статично, а е набор от умения, които могат да се развиват, точно както се научаваме да караме колело или да свирим на пиано. И за да бъдат още по-полезни на хората, те открояват четирите ключови компонента на това умение. С различни действия и упражнения всеки може да ги тренира и развива и така да повиши своето благосъстояние.

1. Положителна перспектива

Първият компонент е способността да преживяваме положителни емоции и да ги подхранваме за по-дълго време. Невролозите разглеждат положителната перспектива като способността да виждаме положителното в хората и света около нас и умението да съхраним, оценим и култивираме положителните преживявания. Независимо дали става въпрос да оценим слънчевия лъч, който огрява стаята ни или се радваме на семейна вечеря, отбелязването на тези мигове и удължаването на положителните емоции повишават благосъстоянието.

Тази способност на биологично ниво се проявява в по-продължителната активност в мозъчната област вентрален (преден) стриатум, свързана с положителните емоции и наречена „награден център“. Данните от изследвания, проучващи начина, по който мозъкът реагира на положителни образи (например майка, прегръщата бебе) показват, че хората, които имат устойчиви нива на активност в тази област, имат по-високи нива на благосъстояние и по-ниски нива на стресовия хормон кортизол.

Въпреки, че тази способност за по-удължено изпитване на положителни емоции да има биологично обективно проявление, невролозите са категорични, че чрез подходящи тренировки тя може да се развие. Това показва ѝ тяхно изследване, в което двуседмичното практикуване на медитация, насочена върху чувството на състрадание, води до промени в мозъка и до това хората да придобият по-конструктивна гледна точка към ежедневието.

2. Резилианс

Когато нещо „лошо“ се случи, колко време ни отнема да се възстановим? Някои хора се справят по-бързо и преминават по-лесно през трудностите, докато на други им отнема повече време. Именно този феномен се обозначава с думата резилианс (повече прочетете тук), което условно може да наречем психическа устойчивост. Когато сме по-устойчиви, преживяваме по-малко негативни емоции и сме по-защитени от проблеми с психичното здраве.

Този компонент също може да се проследи в определени мозъчни процеси. Например при хора с депресия, които не могат да се отърсят от негативните чувства, областите в мозъка като амигдалата, остават за по-дълго активни, въпреки че събитието е свършило. Същото се наблюдава и при хора с високи нива на невротизъм.

Как да развием този компонент на благосъстоянието? Една практика, която повишава резилианса е медитацията. Отнема време, но с упорито практикуване ефекта ще си проличи и на неврологично ниво в определена промяна в активността на мозъчните центрове. Освен медитацията, изследвания показват, че хората, които имат повече смисъл в живота си показват повишени нива на резилианс и благосъстояние. Ако култивираме усещането, че водим живот, изпълнен със смисъл и полезност, ще култивираме и благосъстоянието си.

3. Осъзнатост

Когато наистина сме съсредоточени върху това, което правим, и умовете ни не блуждаят, се чувстваме по-щастливи. Това показват и данните от едно проучване на изследователи от Харвард. Чрез мобилно приложение те задават на хората три въпроса: „Какво правите в момента?“, „Къде ви е насочено вниманието – насочено е върху това, което правите или някъде другаде?“, „Колко щастливи сте в момента?“. Данните показват, че хора, които са наистина фокусирани върху това, което правят, и умовете им не се разсейват, всъщност като цяло се чувстват по-добре. Но за жалост 47% от времето, вниманието на изследваните хора не е в настоящия момент.

Именно тази способност да сме по-присъстващи тук и сега е друг важен компонент на благосъстоянието. Според един от големите психолози на миналия век Уилиям Джеймс способността отново и отново да връщаме в настоящето блуждаещото съзнание е в основата на всяко съждение, характер и воля. В това отношение отново различни практики като майндфулнес могат да ни помогнат в развиването на тази способност, която не просто ще ни направи по-присъстващи, но ще подобри и връзката между нас и другите хора.

4. Щедрост

Просоциалното поведение като емптаия, състрадание и благодарност са четвъртият компонент на благосъстоянието. Има много данни, които показват, че ангажирането в актове на щедрост е много ефективна стратегия за повишаване на благосъстоянието. Това е „win-win“ стратегия, от която печелят и двете страни. Когато проявяваме щедрост, независимо дали в доброволческа инициатива или просто правим комплимент на някого, самите ние ставаме по-щастливи.

Има множество изследвания, показващи как, когато хората се ангажират в щедро и алтруистично поведение, се активират мозъчни центрове, свързнаи с благосъстоянието. Интересно е, че тази активация е по-трайна в сравнение с предизвиканата от други положителни стимули като например получаването на някаква материална награда или победата в нещо. Това показва, че тази нагласа да бъдем полезни и помагащи ни е изначално биологически заложена. Когато се ангажираме в подобни действия, култивиращи добротата, просто развиваме наличната ни способност. Тя е вградена сила, която природата ни окуражава да използваме като повишава благосъстоянието ни.

Повече за тези изследвания може да прочетете на сайта на центъра на д-р Дейвидсон, а ако имате въпроси или искате да споделите свои размисли по темата, може да ми пишете във фейсбук месинджър тук.

Източник: danieltroev.com

В категории: ,

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код