Любомир Аламанов: "Българинът с второ място за приза "PR лидер на 2018 за цял свят"?"


Сподели:
07 Декември 2018, Петък
Той е повече от 20 г. в сферата на комуникациите. 
Любомир Аламанов ръководител на  проекти за Lidl, Coca-Cola, HP, Майкрософт, Теленор, Нестле, Байерсдорф, Сименс и др. През 2016 г. е посочен за един от най-влиятелните комуникационни специалисти в сферата на Community Relations допринесли изключително за развитието на PR професията – 50 Game-Changers of PR for 2017, а The Holmes Report го посочва в престижния списък Innovator 25 EMEA 2018.

Любомир не един път е повтарял в различни издания, че ние, българите, сме на световно ниво и на много места ни дават за пример. Повече за него ще научим в следното интервю.

Как реши да се занимаваш с PR?

Докато завършвах магистратурата си по информатика, се включих в една предизборна кампания. Имах възможността да се уча от истински професионалисти, участвали в кампании в САЩ. Стана ми изключително интересно. Нямаше алгоритми, нямаше точни решения, всичко измисляхме на място. Комуникациите ми станаха много интересни. След още няколко политически кампании започнах само с корпоративен ПР да се занимавам. Където ми е много интересно и досега продължавам да съм в същата сфера.
Поводът да се срещнем, е, защото взе второ място за ,,PR лидер на 2018 г. за целия свят‘‘ на ICCO

Global Awards 2018. Как се стигна до тук и какво означава това признание за теб?

От една страна, за мен това е своеобразно затваряне на един цикъл. България стана член на ICCO, по време на моето председателстване на Българската асоциация на ПР агенциите (БАПРА). Ние се присъединихме през 2005 г. и си спомням как тогава гледахме с благоговение най-добрите в индустрията и се учехме от тях. Сега, 13 години по-късно, ние сме на върха и светът се учи от нас.

От друга страна, това е огромно признание за цялата комуникационна общност в България. Защото, ако целият сектор не е на високо ниво, няма как един представител да се изяви. Няма как пазарът, клиентите, целевите групи да приемат и разберат посланията. Силни и успешни личности могат да се появят в силна и успешна общност. Общността дава идеи, дава мотив, дава възможност за развитие.

Какъв инструмент е PR-ът – да бъде в полза на обществото или да облагодетелства определени хора?

ПР-ът е инструмент за комуникация. Кой как го използва, е друга тема. Ние сме комуникационни консултанти и даваме съвети. А дали ще ни послушат, това е друга тема. Някои политици не слушат и стават драми.

През последните години ролята на комуникациите нараства все повече. Класическият ПР под формата на „връзки с медиите“ все още го има, но той е около 15% от нашата работа. Вече боравим с термина комуникационни консултанти. Това включва много повече сфери като вътрешни комуникации, Employer branding, community branding, event management, B2B communications, citizenship branding и много други.

Вече говорим за комуникации между различните общности. Ние се явяваме като преводачи между различните езици на тези общности. И да, от тази гледна точка комуникациите помагат изключително много за спояване на самото общество и недопускане на парцелирането му. Още повече последната година се случиха много кризи, възникнали от липсата на комуникации на много държавни институции. Затова и с колегите Киряков и Христов направихме Центъра за анализ и кризисни комуникации.

Функционалното неразбиране, че липсата на комуникации може да породи чудовища, е голямо в държавната администрация. Трябва да се работи по темата още.

Как би коментирал това, че лоша реклама няма?

Това правило е малко остаряло. Социалните медии не само промениха методите за комуникация. Те промениха начина, по който всички ние виждаме света. Промениха желанията ни, възгледите ни, търсенията ни, реакциите ни, всичко се промени. В момента от лошата реклама може да стане такъв масов хейт срещу фирма или марка, че да им паднат продажбите или даже да фалират.

В ерата на квантовите комуникации, качеството и репутацията са много по-важни от количеството и известността.

Как се създава и поддържа едно от най-добрите работни места в света?

Да започнем с това, че нямаме стандартната за рекламни или ПР-агенции структура, а по-различна, по-модерна, „облачна“ структура. Където хората си помагат едни на други. Така и работното време може да е гъвкаво, и клиентите получават непрекъснато обслужване на много високо ниво, и екипът може да извади най-доброто като ресурс от себе си. Тази различна структура означава, че всеки се учи от другите. Аз самият не спирам да се уча всеки ден от колегите и използвам тяхната различна гледна точка. Те не спират да се учат от мен и да използват моя опит.

Един екип сме, а не вертикална структура на формална йерархия. Провеждаме много обучения в офиса ни. Даже самият офис сме го превърнали в комуникационен център, където всички асоциации от комуникационния сектор могат да се събират и провеждат семинари.

Продължаваме практиката си на изнесени офиси. Тази година два пъти работихме от вълшебни плажове по света, като това по никакъв начин не се отрази на качеството на работа. А фактът, че имаме дворче, на което можем да стоим при хубаво време и да го използваме като креативна работилница, е само допълнителен плюс.

Корпоративният дух не е в сграда, място или офис. То е в хората, в сърцата им, в душите им.
Ти си блестящ пример, че в България може да си успешен и световно признат. Каква е тайната? Как се успява в България?
Всяко място по света си има своите плюсове и минуси. Въпросът е да успееш да неутрализираш минусите, а да използваш плюсовете и да ги развиеш в позитивна посока. В България всичко е ново, ние създаваме пазара, ние определяме правилата.

Имаме свобода да измисляме нови услуги, нови сфери, нови идеи. И да ги претворяваме на практика.

Много лесно се обединява общността и заедно можем да движим напред. Просто не трябва да се спира да се мисли и да се развиваме.

Ако си PR на България, по какъв начин би ни представил пред света?

Държавата, това не са сградите, планините, реките и т.н. Това са хората. Винаги и само хората. Смятам, че всички комуникационни кампании досега са само на ниво елементарна туристическа реклама: „Елате, защото има море, в което може да се цопнете. Елате, защото има планина, която да изкачите. Или природа, която да снимате“.

Истинското представяне на държавата трябва да стане чрез хората. Чрез всички нас. Чрез постиженията ни, инстинкта ни за оцеляване, силните ни страни, слабостите ни, ума ни, мързела ни, желанието на много да работят и да се развиват, желанието на още повече да мрънкат и нищо да не правят, постиженията ни тук и по целия свят, провалите ни тук и по целия свят…

Изобщо разнообразието от характери, воля, желания, усилия, мечти, страхове, действия или бездействия. Ние сме съкровище от уникална смесица от типове, уникално различни хора. Това може да изглежда като слабост, но то ни е „уникалното предложение за продажба“, ако мога да използвам този маркетинг термин.

Хората, винаги хората, са най-важното.


Източник: uspelite.bg

В категории: Новините, Интервюта

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код