Трудните години пред библиотеките предстоят според културния министър


Сподели:
10 Декември 2018, Понеделник
"Националната библиотека е пример за надграждане на наследеното от поколения специалисти и изследователи."
Това заяви директорът на Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий" доц. д-р Красимира Александрова по случай 140-годишния юбилей на библиотеката.

По думите на Александрова Националната библиотека е онова мечтано от предците ни духовно средище, което дава възможност за сближаване на хора със значими за обществото идеи и каузи.

Директорът посочи, че 140 години след създаването на институцията, тя продължава да се радва на респектиращо присъствие в културния и духовен живот на България. Според нея библиотеката има какво да покаже както на Европа, така и на света, а приносът ѝ за популяризирането на българската култура е неоспорим.

"Вярвам, че професионалното съвместяване на традицията с модерността ще ни помогне да предадем любовта си към словото и книгата на всеки, прекрачил прагът на тази достолепна сграда", каза Александрова.
На честването на юбилея присъства министърът на културата Боил Банов. Според него досегашните 140 години, в които библиотеката съществува, са били по-лесните, защото трудните години тепърва предстоят. Той визира напредъка на технологиите и цифровото общество. По думите му днес се създават цели поколения, които не могат да отворят и да разлистят книга.

"Да разлистиш книга няма нищо общо с това на компютъра да цъкнеш и да погледнеш. Това е голямата драма и тук библиотеката трябва да опази нашия дух и да го предава нататък, защото иначе ще почнем прекалено много да се дигитализираме, ще вземем да спрем и да мислим", заяви министърът.
"Успех на всички, за които България, нейната книжовност и памет са свято дело. Успех на хората с буден и критичен поглед към темите на деня. На добър час на всички, които подтикват другите към любознателност и откривателство", пожела Александрова.

Продължавайте с тази прекрасна мисия да пазите паметта на българската нация, пожела от своя страна бившият културен министър Вежди Рашидов.

Източник: news.bg

В категории: Анализи, Новините, Култура

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код