Вселенският патриарх: Съборът в Украйна открива нова ера за световното православие


Сподели:
17 Декември 2018, Понеделник
Негово светейшество разговаря по телефона с украинския президент Петро Порошенко

Вселенският патриарх Вартоломей смята, че обединителният събор, който се състоя в края на миналата седмица в храма „Св. София Киевска“, открива нова ера за световното православие. Това е казал президентът Петро Порошенко на специална пресконференция в Киев.

Двамата са разговаряли преди самата среща на държавния глава с журналистите. „Разговорът продължи повече отколкото очаквахме. Но той беше много важен и продължение на събитията от събота. Негово светейшество смята, че нашият събор бележи повратен миг в историята на православието въобще.“, е подчертал Порошенко.

--------

Новият украински православен лидер изнесе първата си литургия

„Нека украинците се молят за мир за страната си и да се обединят в лоното на Православната църква на Украйна”. Това заяви в първата си литургия като глава на новооснованата духовна институция митрополит Епифаний.

"Трябва да завършим обединението на украинската православна общност, да се молим за край на войната и за мир в Украйна", заяви Епифаний, цитиран от БТА.

Той каза, че Църквата няма да взема важни решения, включително за своята структура, докато не получи от вселенския патриарх официален томос - документ за даване на автокефален статут, предаде ТАСС.

Цариградският патриарх Вартолемей възнамерява да връчи на митрополит Епифаний томоса (указа) за автокефалия на 6 януари, както съобщи пресслужбата на Вселенската патриаршия.
Украински епископи одобриха вчера устав на новата Църква и избраха нейния глава. Създаването на новата Църква е опит да бъдат обединени всички украински православни вярващи под един покрив. Остава обаче въпросът за бъдещето на Църквата, останала вярна на Московската патриаршия, отбелязва АП.  /NOVA TV

Източник: faktor.bg

В категории: Анализи,

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код