Мрачните прогнози за Китай през 2019 г. ще засенчат и останалия свят


Сподели:
31 Декември 2018, Понеделник


Китайската икономика навлиза в непозната територия, а това може да предизвика проблеми и за останалата част от света. След десетилетия на бурен растеж сега тя се забавя. Ръстът през 2018 г.  ще бъде най-слабият от 1990 г. насам. А предстоящата 2019 г. изглежда по-лоша, пише в свой анализ CNN Money.

Втората по големина икономика в света в момента усеща ефектите от смрачаващата се търговска перспектива и правителствените опити да се овладее рисковото кредитиране на фона на бързото нарастване на дълга. „Двигателите на китайското забавяне все още не са оказали пълно влияние върху икономиката, а комбинацията помежду им ще е безпрецедентна“, смятат анализаторите от Moody’s. „Това създава висока степен на несигурност и риск“, пишат още те в свой доклад.

Какво се случва в Китай е защо то е от значение за бизнеса и пазарите по света

Страната е най-големият износител на стоки в света, доставящ неща като смартфони iPhone, лаптопи, булдозери и тонове други продукти. Бързоразвиващата се средна класа в страната пък превърна Китай в най-големият пазар в света за потребителски стоки като автомобили, смартфони и бира, генерирайки милиарди долари печалба за компании като General Motors и Apple. „Китай се превърна в най-големия двигател на растежа в света“, казва Раджив Бисвас, главен икономист в Азиатско-тихоокеанския регион в изследователската компания IHS Markit.

Така опасенията за икономическото здраве на страната вече се отразяват на финансовите пазари. Базовият индекс на страната поевтиня в мечия пазар през юни и се понижи с 25% от началото на годината. Тревогите засегнаха и пазарите в Европа и САЩ. Това, което остава неясно, е сериозността на забавянето и до каква степен китайското правителство ще се опита да смекчи въздействието си.

Голямата въпросителна

Една от най-големите въпросителни през идната година е свързана с развитието на търговската война между САЩ и Китай. След поредица от нови и нови тарифи върху стоки за стотици милиарди долари, сега двете страни се опитват да постигнат споразумение до края на февруари. Ако то се провали, тарифите ще продължат да растат, а бизнесът да страда.

Икономическите последици от търговското напрежение помежду им се очаква да станат по-ясно вдими в Китай през следващите няколко месеца, а от това ще пострадат износът и печалбите на компаниите. „Ръстът на износа ще бъде подложен на натиск, дори ако бъде избегната по-нататъшна ескалация на тарифите“, смята Джулиан Еванс-Притчард, старши китайски икономист в изследователската компания Capital Economics.

Мненията дали ще бъде постигнато трайно споразумение между САЩ и Китай в следващите два месеца са разнопосочни. Още по-големият проблем е, че техният конфликт се простира далеч отвъд търговията и опира да амбициите на азиатската страна в сферата на технологиите, интелектуалната собственост, инвестициите, индустриалната политика и достъпа до пазари.

Показателно е, че освен налагането на куп мита, правителството на САЩ тази година поде активна кампания срещи някои китайски технологични компании. Американските власти например забраниха на ZTE да купува части от Съединените щати, блокирайки по този начин цялата ѝ дейност. Засили се контролът върху чуждестранните инвестиции и се забраниха придобивания на американски играчи от китайски такива. Ескалира и пропагандата срещу Huawei, най-големият производител на телекомуникационно оборудване в света и потенциален доставчик за изграждането на бъдещите 5G мрежи, като се стигна дори до арест на финансовия директор на компанията.

„Пътят към евентуално примирие между двете икономически суперсили вероятно ще бъде неравен и продължителен“, заявиха анализатори от инвестиционния посредник Vanguard, които добавят, че по трасето те биха могли да направят много повече икономически щети един на друг.

„Търговската война има потенциал да засегне значително растежа“, каза икономистът от Националната банка на Австралия Джерард Бург, според когото всичко зависи от това доколко и двете страни са склонни на компромиси.

Ключов въпрос за Китай е как потребителите реагират на несигурността. Извънредната икономическа трансформация на страната през последните десетилетия изтегли стотици милиони хора от бедността, подхранвайки бум на разходите. „Потреблението на домакинствата е това, което е доведе до структурния растеж в Китай“, казва Едмънд Го, мениджър в Aberdeen Standard Investments в Шанхай.

Пукнатините започват да се проявяват

Продажбите на автомобили са се забавили през последните месеци, нанасяйки удар на световните производители като Volkswagen и Ford. Що се отнася до разходите за търговия на дребно, по официални данни те като цяло се забавят. Междувременно нивата на дълга се увеличават бързо.

Някои анализатори смятат, че на фона на икономическите предизвикателства Китай ще подходи по добре познатата си запазена марка – чрез стимули от страна на правителството. През тази година вече се прибегна до намаляване на данъците, инвестиции в инфраструктура и предприемане на по-свободна парична политика. Тези тенденции вероятно ще се засилят през 2019 г.

Повечето стимулиращи мерки обаче крият рискове за справянето на Пекин с по-дълбоки проблеми в икономиката като увеличаващата се сума на дълга във финансовата система. „Правителството отложи реформата и вместо това ще се съсредоточи върху насърчаване на растежа“, опасява се Ирис Пан, икономист от инвестиционната банка ING.

Източник: economic.bg

В категории: Анализи, Новините, Бизнесът

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код