Борис Попов: "Мечтата ми е да превърнем България в място, в което се раждат креативни идеи"


Сподели:
07 Януари 2019, Понеделник
Поредният завърнал се. Казва се Борис Попов и определя себе си като предприемач по душа.

Още преди да навърши 18 години е натрупал близо 10 години опит в семейния бизнес, за която възможност казва, че е изключително благодарен на своите родители. Обожава да създава продукти и услуги, както и да работи по подобряване на съществуващи такива с по-голяма добавена стойност. Обича спорта и дори в момента е активно практикуващ бразилско Джу-Джицу. В редките свободни моменти се отдава на планински преходи, които го зареждат изключително много за предстоящите предизвикателства от работния процес.

Борис: Избрах да замина в чужбина, за да следвам международен бизнес, след което да развия кариера, а защо не и бизнес, зад граници. Един вид, да си наредя живота (иронично). Тук до голяма степен важат мъдрите думи на Уди Алън: „Aкo искаш да разсмееш Бог, разкажи му плановете си“. След над 3 години престой в Италия и работа по различни проекти, свързани с местния бизнес, бях твърдо решен, че това не е мястото, което ми дава творческа креативност и амбиция да се развивам.

Основното ми занимание беше следването на бакалавърска степен в Universita Bocconi, който е сред най-елитните икономически университети на Стария континент. В малкото свободно време, което ми оставаше около лекциите, продължавах да помагам за развитието на семейния ни бизнес, като основният фокус беше затвърждаването на добри партньорски позиции в Италия и други държави, до които сега имах много по-лесен достъп.

Буквално няколко срещи отключиха много нови възможности за допълнително развитие пред нас. Това беше изключително трудно, но същевременно и предизвикателно място да развиваш бизнес, тъй като се убедих колко големи шовинисти са хората там. Воденето на срещи на италиански език се оказа ключово предимство за сдобиване с нови партньори. Това е изключително некачествен критерий за лансиране на бизнес, имайки предвид, че отсрещната страна също знае английски език. Наблюдаваше се и по-специално отношение към местните студенти и голямо пренебрежение към балканските нации.
а България като бизнес среда може да се каже много.

Повече от 6 години изминаха от завръщането ми на родна почва, но в последните години съм напълно сигурен, че съм направил правилния избор. Моля читателите да извинят твърде простата ми логика, но държава, която икономически е категоризирана като „Развиваща се“, вероятно ще дава предпоставки за развитие. На места, в които се усеща, че всичко е добре развито, има по-малко поле за иновации. Спад в предприемачеството и иновациите се наблюдава дори в Щатите, а Forbes многократно са публикували статии за промяна в „иновационните центрове“ на Европа и света, като последните трендове вървят все по-източно, а именно в нашия регион.

Вероятно всички тези предпоставки доведоха до възможността да стартирам първата си компания - Truckpoint. Това е един от малкото Startup-и в транспортния бранш, който има за цел да облекчи сериозна част от административното бреме, което лежи над превозвачите, както и да създава иновативни решения, чрез които компаниите могат да оптимизират разходите си или да създават повече стойност. Вярвам, че България е правилното място да се реализира подобен проект, който има възможност да бъде успешен и в много други съседни държави, а защо не и цяла Европа.

Честно казано за мен беше изключително трудно да свикна с факта, че се завръщам трайно в България, и имаше период на преход, който не беше особено лек. Много от случващото се около нас буквално убива първичните ни амбиции и стремежи, които са се зародили докато сме били на място, в което има доста по-малко социални и инфраструктурни проблеми.

Колкото и тривиално да звучи, се изисква вътрешна борба, за да може да си стъпиш на краката и да се върнеш към първоначалния си план, а не да забегнеш отново. Като цяло, бягството асоциирам с нещо негативно, затова реших да остана и да се боря тук.

Мечтата ми е да превърнем България в място, в което се раждат креативни идеи, чрез които да създаваме по-добри работни места, да спрем „изтичането на мозъци“, да създадем благоприятна среда за развитието на нашите деца и близки, както и да върнем българите сред имената на големите народи, с които трябва да се съобразява останала част от света.

Това в днешно време става посредством бизнес начинания, които дават безкрайно много опции за международно присъствие, а съответно и за популяризиране на страната, като източник на добри и иновативни решения. От моя страна изглежда, че съм на правилния път, но сериозната работа тепърва предстои, тъй като аз и целият екип имаме страхотни идеи, но трябва да работим здраво за реализацията им. Затова бих посъветвал всеки, който мечтае и има идея, която иска да осъществи, да рискува, осъществявайки я в България. Струва си!

Източник: uspelite.bg

В категории: Интервюта, Бизнесът

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код