Администрацията на Тръмп понижи мисията на ЕС в САЩ


Сподели:
08 Януари 2019, Вторник
Дипломатическата служба на ЕС не отрече информацията на "Дойче веле", според която САЩ са понижили дипломатическия статут на представителството на ЕС във Вашингтон.
Позицията на ЕС

Попитан дали решението на Вашингтон ще доведе до реципрочна мярка в Брюксел, говорителят отговори, че не иска да прави предположения.

Информацията на германската медия пояснява, че статутът на представителството на ЕС е бил понижен вероятно в края на миналата година. Досега обаче промяната не е била съобщавана официално писмено.

Преговори по необявено решение

Представителството на ЕС във Вашингтон е имало дипломатически статут на мисия на международна организация до 2016 г. По време на управлението на Барак Обама е издигнато до двустранно представителство

Според необявеното решение на управлението на Доналд Тръмп статутът отново е бил понижен до представителство на международна организация. Това вероятно е станало през октомври или ноември миналата година.

"Дойче веле" съобщава, че в момента Брюксел и Вашингтон водят преговори и е възможно спорното решение на Държавния департамент да бъде отново променено до степента, присъдена по време на президента Обама.

Последен в списъка

Междувременно посланикът на ЕС в САЩ Дейвид О'Съливан не е бил поканен на някои събития във Вашингтон в края на миналата година, тъй като промяната в статута отменя необходимостта от неговото присъствие. На церемония, в която О'Съливан е участвал, името му било последно в списъка на 150-те гости, вместо на 20-то или 30-то място, както досега.

Разсеяност и натовареност

Според служители на ЕС във Вашингтон от Държавния департамент на САЩ обяснили липсата на уведомление с разсеяност и натовареност.

Политическо решение?

Европейските служители коментирали, че явно става дума за политическо решение, което съвпада с изразите на недружелюбност на Тръмп към ЕС.

Тръмп пламенно поддържаше излизането на Великобритания от Европейския съюз по време на президентската си кампания, а като президент многократно се е противопоставял на Общността по въпросите на търговията или отбраната.

Източник: nakratko.bg

В категории: Европа

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код