Румен Христов:" Смяната на модела на управление у нас минава през промяна на Конституцията"


Сподели:
09 Януари 2019, Сряда
Коалиция на десните е най-добрия вариант за предстоящите европейски избори, смята още лидерът на СДС

Идейна коалиция би била най-добрият вариант за предстоящите европейски избори. Това каза в ефир председателят на СДС Румен Христов.

По думите му разговорите в партията предстоят, но идейно най-близко към момента се позиционират „Демократи за силна България“ и „Да, България“. „Заедно с част от тези формации ние сме член на ЕНП. Безспорно ГЕРБ е другата партия, член на ЕНП. Те имат традицията да се явяват самостоятелно и вероятно този път ще спазят своята традиция. На първо място, аз виждам допирни точки с „Демократична България“. Разбира се, в политиката никога не казвай „никога“. Не изключвам възможност и за други варианти, защото и в самия СДС има едно крило, което по-скоро се ориентира към консервативно-патриотичен профил на коалицията за следващите евроизбори“, обясни той. Необходима е обаче мобилизация на тези около 500 хиляди десни избиратели, да се изпратят правилните послания, с оглед на това, че хомогенността на новия ЕП не е ясна.

„Има нови течения, нови формации, популистки, крайни националистически формации, които напират за участие в ЕП. И той може би ще бъде доста по-шарен. Тогава вотът на тези десни избиратели, насочени към формация, свързана и близка до ЕНП, би бил от полза на едно статукво, което ние критикуваме, от една страна. Но от друга страна, то е познато, то има нужда от реформиране“, коментира още Христов.

Смяна модела на управление минава през промяна на Конституцията, каза още в предаването Румен Христов. По думите му основният държавен закон трябва да бъде променен, така че да отговаря на съвременните реалности.

„Конституцията изигра своята роля в този преходен период. Има нужда от осъвременяване. Има нужда от залагане на нов модел, който да гарантира още по-демократично управление на държавата. Управление, което да зависи повече от гражданите, а не от политиците. Начинът, по който да се вземат решенията, начинът, по който да бъде структуриран българският парламент и редица още неща, свързани със съдебната система, съдебната реформа, мястото на прокуратурата и т.н. За нас стигането до Велико народно събрание е нещо важно. Не мога да кажа дали ще бъде постигнато съгласие между политическите сили това да се случи при евентуален предсрочен вот или при изтичане мандатът на този парламент, но това трябва да се случи, най-малко заради това че анахронизмът Велико народно събрание, който липсва почти в 90 и повече процента от европейските държави, трябва да отпадне и да имаме друга форма на промяна на Конституцията. При нужда, разбира се. Така че моделът трябва да бъде сменен“, обясни той.

Христов добави, че за това ще се изисква широка дискусия и съгласие от всички политически формации. „Смята модела на управление беше е и желанието на гражданите, доказаха го с множеството протести, поводи, за които ще има и през тази година“, коментира още председателят на СДС.

Източник: faktor.bg

В категории: Анализи, България

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код